Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Goci Praca Proseminaryjna

gbsck

Nowicjusz
Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 49.357

post 17/10/2008, 18:02 Quote Post

Witam,

chciałbym się Was poradzić w sprawie mojej pracy proseminaryjnej pt"Geneza i ekspansja ludu Gotów w Europie", głównie chodzi mi o pozycje, które mógłbym zawrzeć w bibliografii. Przeglądałem tematy o Gotach na tym forum i znalazłem taka literature:

-Andrzej Kokowski "Goci od Skandzy do Campi Gothorum"
-J. Strzelczyk "Goci rzeczywistość i legenda"
-"Historii Gotów" Wolframa
-Maria Kasprzycka "Goci na ziemi Warmii i Mazur"
-Jordanes - O pochodzeniu i czynach Gotów [w:] Edward Zwolski - Kasjodor i Jordanes. Historia gocka czyli Scytyjska Europa., Lublin 1984.
-Andrzej Kokowski (archeologia); Archeologia Gotów. Goci w dolinie Hrubieszowskiej, Lublin 1999.

sa jeszce jakies prace na temat Gotów?byłbym wdzieczny za odpowiedz,pozdrawiam

User is offline  PMMini Profile Post #1

rycymer

Ellentengernagyként
Nr użytkownika: 30.754

Mariusz Borecki

post 17/10/2008, 18:07 Quote Post

R. Collins, Hiszpania w czasach Wizygotów 409 - 711

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #2

Vapnatak

Od Greutungów i Terwingów zrodzony z Haliurunnae
Nr użytkownika: 26.201

JAKUB
Zawód: student

post 18/10/2008, 11:09 Quote Post

H. Wolfram, Historia Gotów, Warszawa-Gdańsk 2003 (kiepskie tłumaczenie, proponuję zapoznać się z oryginałem Geschichte der Goten, Monachium 1979).
H. Wolfram, Germanie, Kraków 1996.
W. Giese, Die Goten, Stuttgart 2004.
R. Mussot - Goulard, Les Goths, Biattiz 1999.
"Goten", W. Pohl, w: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde, T. XII, Nowy Jork - Berlin 1998.
J. Strzelczyk, Stan badań nad dziejami i kulturą Gotów, w: Roczniki Historyczna, T. XLVII, Poznań 1981.
M. Mączyńska, Wędrówka ludów. Historia niespokojnej epoki 4 i 5 w. n.e., Kraków 1996.
M. Salomon, Ku nowej tożsamości etnicznej. Plemiona germańskie na Wschodzi w III – VI w., s. 145 – 158; M. Wilczyński, Gocja czy Romania? Migracja Wizygotów, Wandalów i Burgundów w V w. n.e. oraz stosunek ich władców do administracji i ludności rzymskiej, s. 159 – 178, w: Wędrówka i etnogeneza w starożytności i średniowieczu, red. M. Salomon i J. Strzelczyk, Kraków 2004.
Przegląd Zachodni, red. Z. Wojciechowski, R. 7, Poznań 1951 (rocznik w całości poświęcony zagadnieniu Germanów, w tym m. in. szeroko o Gotach.).
K. Modzelewski, Barbarzyńska Europa, Warszawa 2004.
F. Prinz, Niemcy – narodziny państwa. Celtowie, Rzymianie, Germanie, Warszawa 2007.
R. Collins, Europa wczesnośredniowieczna 300 – 1000, Kraków 1996.
A. Kokowski, Starożytna Polska, Warszawa 2006.
Najdawniejsze dzieje ziem polskich, red. P. Kaczanowski i J. K. Kozłowski, T. I, Kraków 1998.
P. Heather, Upadek Cesarstwa Rzymskiego, Poznań 2006.
P. Heather, Goths and Romans 332 – 489, Oxford 1991.
P. Heather, The Goths, Oxford 1996.
T. Kotula, Barbarzyńcy i dworzanie. Rzym a barbarzyńcy w dworskiej literaturze późnorzymskiej, Kraków 2004.
T. Kotula, Cesarz Klaudiusz II i Bellum Gothicum lat 269-270, Wrocław 1994.
T. Kotula, Kto wygrał bitwę z Gotami pod Naissus: cesarz Galien w 268 r. czy cesarz Klaudiusz II w 269 r.?. Poznań 1994.
L. A. Tyszkiewicz, Barbarzyńcy w Europie. Studia z późnego antyku i wczesnego średniowiecza, Poznań 2007.
E. C. G. Graf Oxenstierna, Die Urheimat der Goten, Stockholm 1948.
R. Wołągiewicz, Kamienne kręgi w Grzybnicy, Koszalin 1977.
R. Wołągiewicz, Ceramika kultury wielbarskiej między Bałtykiem a Morzem Czarnym, Szczecin 1993.
J. Kmieciński, Niektóre zagadnienia wędrówki Gotów w świetle dotychczasowych badań oraz w świetle wykopalisk w Węsiorach pow. Kartuski, Łódź 1958.
J. Kmieciński, Zagadnienia tzw. kultury gocko – gepidzkiej na Pomorzu Wschodnim w okresie wczesnorzymskim, Wrocław 1962.
Zozimos, Nowa historia, przekład H. Cichocka, wstep i komentarz E. Wipszycka, Warszawa 1993.
Tacyt, Germania, przekład T. Płóciennik, wstęp J. Kolendo, Poznań 2008.
Jordanes, Getica, w: Monumenta Germaniae Historica, wyd. Th. Mommsen, Berolini 1881 (najlepsze wydanie Getici!!!).
Ammianus Marcellinus, Dzieje rzymskie, przekład I. Lewandowski, T. I – II, Warszawa 2001 – 2002 (lepsze wydanie Rerum Gestarum wg. W. Seyfarth’a, Berlin 1970).
Scriptores Historiae Augustae, Historia Cesarstwa Rzymskiego. Żywoty Cesarzy rzymskich od Hadriana do Numeriana, przekład H. Szelest, Warszawa 1966.

vapnatak

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #3

gbsck

Nowicjusz
Nr użytkownika: 49.357

post 21/10/2008, 13:58 Quote Post

dzieki baaardzo smile.gif

User is offline  PMMini Profile Post #4

Vapnatak

JAKUB

post 21/10/2008, 14:44 Quote Post

Proszę bardzo! Nie ma to jak internetowa kwerenda. biggrin.gif W Twojej gestii jest to teraz wszystko znaleźć, przeczytać i przerobić. Przyjemnej lektury! biggrin.gif

vapnatak

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #5

Wasza Wysokość

III ranga
Nr użytkownika: 51.225

post 3/12/2008, 10:28 Quote Post

Witam smile.gif

Tak się zastanawiałem nad tytułem tego tematu "Geneza i ekspansja ludu Gotów w Europie". Czy nie lepiej byłoby skoncentrować się wyłącznie na jednym z tych dwóch zagadnień? Oba osobno są już wystarczająco szerokie, aby spędzić nad nimi sporo czasu. Ot taka sugestia. Ale chciałem podać kilka innych prac, które mogą się przydać.

Curt Weibull, Die Auswanderung der Goten aus Schweden. Przedstawiciel tzw. "Szkoły krytycznej w Lund", przedstawia tezę, że wyjście Gotów ze Skandzy jest "uczoną konstrukcją", opartą na biblijnym proroctwie.

Walter Goffart, Barbarians and Romans, A.D. 418-584: The Techniques of Accommodation. Założyciel tzw. "Szkoły z Toronto" i główny krytyk Herwiga Wolframa, tutaj teza, że Goci nie przejęli 1/3 ziemi w Italii, lecz 1/3 podatków szła na utrzymanie armii Teodoryka Wielkiego.

Walter Goffart, Barbarian Tides: the Migration Age and the Later Roman Empire. "Sequel" do Barbarians and Romans, z nowymi koncepcjami na temat Jordanesa.

Walter Goffart, The Narrators of Barbarian History (A.D. 550-800): Jordanes, Gregory of Tours, Bede, and Paul the Deacon. Uczony udowadnia, że Getica Jordanesa nie jest zwyczajnym streszczeniem dzieła Kasjodora.

Herwig Wolfram, Gotische Studien. Kolejna praca znakomitego austriackiego uczonego, w której zmienił wiele ze swych tez na temat pochodzenia Gotów.

Michael Kulikowski, Rome's Gothic Wars: From the Third Century to Alaric, do której podaje link na google books: http://books.google.pl/books?id=QXM9SH4EAL...result#PPA43,M1

Na s. 43 i n. jego teza na temat etnogenezy Gotów.

Nie wiem jak sobie radzisz z łaciną, ale istnieje polski przekład Getiki (podstawowe w końcu źródło do dziejów gockich): Edward Zwolski, Kasjodor i Jordanes. Historia Gocka czyli Scytyjska Europa. Przekład jest jednak nie najwyższych lotów.

Weibull jest dostępny w bibliotece IH UAM, tak samo Barbarians and Romans, jak i Narrators Goffarta, ogólnie nie powinno być problemu z ich zdobyciem.

Pozdrawiam

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #6

Vapnatak

JAKUB

post 5/12/2008, 16:56 Quote Post

QUOTE(Wasza Wysokość @ 3/12/2008, 11:28)
Nie wiem jak sobie radzisz z łaciną, ale istnieje polski przekład Getiki (podstawowe w końcu źródło do dziejów gockich): Edward Zwolski, Kasjodor i Jordanes. Historia Gocka czyli Scytyjska Europa. Przekład jest jednak nie najwyższych lotów.

Ja również zgodzę się, że przekład Zwolskiego (choć jedyny w całości) nie jest najwyższych lotów. Dlatego zalecam "nieśmiertelny" przekład Th. Mommsena z 1881 r. w MGH.
Niezłe fragmenty Geticki są też Labudy, Plezi, Łowmiańskiego i Strzelczyka.
Wielokrotnie też wypowiadałem się na temat tłumaczenia "Historii Gotów" Wolframa. Niestety, polski tłumaczenie z 2003 r. jest kiepskie i nie obyło się bez błędów. Zalecam zatem pracować na oryginalnym wydaniu z 1979 r.

vapnatak

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #7

Wasza Wysokość

III ranga

post 5/12/2008, 17:29 Quote Post

Oczywiście zgadzam się, że tłumaczenie pracy Prof. Wolframa jest koszmarne, a najlepsze, że translatorzy zrobili z Rekitacha (syn Teodoryka Strabo) miejscowość Rekity. Nie wiadomo czy śmiać się, czy płakać wink.gif. Ale zwracam uwagę, że książka Herwiga Wolframa od 1979 miała kilka wznowień, ostatnie bodaj w roku 2001. Austriacki uczony zmienia często wiele w swych koncepcjach, co oddaje klasę tego znakomitego badacza, który nie zwykł upierać się za wszelka cenę przy swoim zdaniu, czego niestety nie można powiedzieć o setkach innych historyków. W internecie dostępne jest niemieckie wydanie z roku 1990. Podaję link:

http://books.google.com/books?hl=pl&lr=&id..._g42QM#PPA10,M1

smile.gif

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #8

Vapnatak

JAKUB

post 5/12/2008, 18:01 Quote Post

Serdeczne dzięki za ten link! Ja miałem dostęp tylko do pierwszego wydania (nota bene specjalnie ściąganego z Poznania). Zresztą za link do pozycji Michael Kulikowskiego również dzięki. smile.gif
Z lapsusów tłumacza książki Wolframa w pamięci mi utkwiło jeszcze jedno: zamiast Baltowie są "Bałtowie"! biggrin.gif Swoją drogą dziwię się wydawcy, że nie zatrudnił specjalisty do tego typu tekstu... :/

vapnatak

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #9

Wasza Wysokość

III ranga

post 5/12/2008, 18:52 Quote Post

QUOTE(Vapnatak @ 5/12/2008, 18:01)
Serdeczne dzięki za ten link! Ja miałem dostęp tylko do pierwszego wydania (nota bene specjalnie ściąganego z Poznania). Zresztą za link do pozycji Michael Kulikowskiego również dzięki. smile.gif
Z lapsusów tłumacza książki Wolframa w pamięci mi utkwiło jeszcze jedno: zamiast Baltowie są "Bałtowie"! biggrin.gif Swoją drogą dziwię się wydawcy, że nie zatrudnił specjalisty do tego typu tekstu... :/

vapnatak
*

Tak faktycznie należałoby to przetłumaczyć jako Baltowie. Ale zważywszy, że mowa jest dalej o Galindach to mogło tu nastąpić "materii pomieszanie" i tłumaczy mogła ponieść fantazja (ale znam jeden artykuł Prof. Wolframa, w którym on też w sprawie tych Bałtów mówi dwuznacznie smile.gif. W pracy R. Collinsa, zresztą wyjątkowo kiepskiej merytorycznie i pełnej błędów, ktoś był Ostrogotą, nie zaś Ostrogotem smile.gif.

Jeśli interesuje Ciebie "Szkoła Goffartowska" to podaję link do Barbarian Tides:
http://books.google.com/books?hl=pl&lr=&id...x49wjyE#PPP1,M1

Pozdrawiam smile.gif

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #10

Vapnatak

JAKUB

post 5/12/2008, 19:40 Quote Post

O której pracy R. Collinsa masz na myśli?

vapnatak

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #11

Wasza Wysokość

III ranga

post 5/12/2008, 20:46 Quote Post

QUOTE(Vapnatak @ 5/12/2008, 19:40)

vapnatak
*

Roger Collins. Hiszpania w czasach Wizygotów 409-711. Szkoda było tych wydanych pieniędzy wink.gif.

s. 21 ciekawe podejście do tożsamości Wizygotów, niestety brednia.
s. 37 ciągle wierzy, że Teodoryk był regentem w imieniu Amalryka (państwo Wizygotów).
Nie jest tez do końca zdecydowany kiedy Amalaryk tron objął (na ten temat powstaje artykuł, który rozwiąże wątpliwości smile.gif.
s. 20 najazd Hunów doprowadzić miał do upadku królestwa Ostrogotów, którym władał wtedy Atanaryk (sic!)-na szczęście refleks J. Strzelczyka w przypisie smile.gif. Błąd taki mógłby się trafić co najwyżej studentowi, od uczonego wymagajmy więcej.

I mógłbym mnożyć błędy, niekonsekwencje, chybione interpretacje. Dlatego pracę R. Collinsa należy znać, ale niech nie stanowi ona przewodnika po temacie Gotów smile.gif. Jeśli miałbym kogoś polecić to Herwig Wolfram, zawsze poważne nazwisko i znakomity warsztat, a jego prace czyta się znakomicie, Walter Goffart, krytyk poprzedniego, ale także wybitna postać w tej dziedzinie i, co najważniejsze, doskonały metodolog (w każdej pracy pokazuje jak do czego doszedł). Na koniec młody, ale już pokazujący wielkie możliwości uczony, Michael Kulikowski, który wytknął także wszystkie słabe punkty tezy P. Heathera w jego robiącej karierę najnowszej książce o upadku Rzymu.

Ale pamiętajmy, że do każdego z nich należy podejść z krytycyzmem, a przede wszystkim znać źródła smile.gif.
Mam nadzieję, że nie napisałem offtopa smile.gif
Pozdrawiam

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #12

Wasza Wysokość

III ranga

post 5/12/2008, 20:47 Quote Post

QUOTE(Vapnatak @ 5/12/2008, 19:40)

vapnatak
*

Roger Collins. Hiszpania w czasach Wizygotów 409-711. Szkoda było tych wydanych pieniędzy wink.gif.

s. 21 ciekawe podejście do tożsamości Wizygotów, niestety brednia.
s. 37 ciągle wierzy, że Teodoryk był regentem w imieniu Amalryka (państwo Wizygotów).
Nie jest tez do końca zdecydowany kiedy Amalaryk tron objął (na ten temat powstaje artykuł, który rozwiąże wątpliwości smile.gif.
s. 20 najazd Hunów doprowadzić miał do upadku królestwa Ostrogotów, którym władał wtedy Atanaryk (sic!)-na szczęście refleks J. Strzelczyka w przypisie smile.gif. Błąd taki mógłby się trafić co najwyżej studentowi, od uczonego wymagajmy więcej.

I mógłbym mnożyć błędy, niekonsekwencje, chybione interpretacje. Dlatego pracę R. Collinsa należy znać, ale niech nie stanowi ona przewodnika po temacie Gotów smile.gif. Jeśli miałbym kogoś polecić to Herwig Wolfram, zawsze poważne nazwisko i znakomity warsztat, a jego prace czyta się znakomicie, Walter Goffart, krytyk poprzedniego, ale także wybitna postać w tej dziedzinie i, co najważniejsze, doskonały metodolog (w każdej pracy pokazuje jak do czego doszedł). Na koniec młody, ale już pokazujący wielkie możliwości uczony, Michael Kulikowski, który wytknął także wszystkie słabe punkty tezy P. Heathera w jego robiącej karierę najnowszej książce o upadku Rzymu.

Ale pamiętajmy, że do każdego z nich należy podejść z krytycyzmem, a przede wszystkim znać źródła smile.gif.
Mam nadzieję, że nie napisałem offtopa smile.gif
Pozdrawiam smile.gif

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #13

Vapnatak

JAKUB

post 5/12/2008, 21:26 Quote Post

Nie, ależ skądże! Wręcz przeciwnie!:)
Oczywiście znam ostatnią pracę Collinsa o Wizygotach. Doceniam ją za to, że można w niej znaleźć świetną bibliografię, zresztą chyba ułożoną przez Strzelczyka. No i rzecz najważniejsza: to Strzelczyk trzymał pieczę nas polskim przekładem! smile.gif
Co do błędu, że to Atanaryk władał Ostrogotami: toż to rozbój w biały dzień! To "mojemu" Hermanarykowi biedaczysku trafiło się spotkać Hunów między 370 a 375 rokiem! biggrin.gif

vapnatak

User is offline  PMMini ProfileEmail Poster Post #14

1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Topic Options
Reply to this topicStart new topic

Copyright © 2003 - 2010 Historycy.org
historycy@historycy.org, tel: 81 477-89-58

Kolokacja serwera, łącza internetowe:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej