|
|
Moskiewska husaria
|
|
|
|
QUOTE(Lord Mich @ 29/01/2007, 14:16) Witam Słyszałem że Moskwici skopiowali do swojej armii husarię. Czy to prawda? Czy brała udział w jakiś bitwach? I czemu została rozwiązana? (jeżeli istniała  ) Pozdrawiam 
Usilowali skopiować i prawie im się to udalo <- to bardziej wlaściwe sformulowanie. Nie udalo im się to jednak. Zabraklo im "technologii" husarzenia, tudzież "materialu" - czyli koni husarskich + "wykwalifikowanych" jeźdźców.  Prawie - to duża różnica.
Więcej znajdziesz w wątku o Husarii w Historii Wojskowości RON-u. Polecam wątek: Husaria (nawet jest przyklejony).
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Zabraklo im "technologii" husarzenia, tudzież "materialu" - czyli koni husarskich + "wykwalifikowanych" jeźdźców. Nie tak łatwo nadrobić dziesiątki lat doświadczeń. Załączam rysunek moskiewskiego husarza znaleziony w sieci
Załączona/e miniatura/y
|
|
|
|
|
|
|
|
Sądzę, że największą przeszkodą okazał się koń, a właściwie jego wyhodowanie. Koń husarski był hybrydą między ciężkim i silnym wierzchowcem kopijników, a szybkim i zwrotnym koniem jazdy lekkiej. U nas hodowla takiego konia trwała od kiedy serbscy "usarze" przybyli do nas z Bałkanów. Ciężko było takiego konia zdobyć, także uzyskać przez różnego rodzaju krzyżówki (gdy brakowało "bazowej jednostki genetycznej") a co dopiero wychować z innych ras, gdy technika szkolenia takiego wierzchowca była bardzo specyficzna (np. koń musiał w galopie przebiec 30 metrów, zawrócić w kole o średnicy 3 metrów i powrócić do galopu). Tej techniki z oczywistych względów łatwo nie zdradzano. Tym bardziej, że nie każdy nawet polski koń to ptrafił.
|
|
|
|
|
|
|
|
Do tego jeszcze moskiewscy husarze organizacyjnie przypominali jazdę 'pomiestną', co rzutowało nie najlepiej na ich jakości - ustępowali np. podobno kopijnikom moskiewskim, formacji również wzorowanej na husarii, ale wywodzącej się z rajtarów, którym dodano husarskie kopie...
|
|
|
|
|
|
|
|
Więc moskiewski kopijnik nie był werbowany wśród szlachty??
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Więc moskiewski kopijnik nie był werbowany wśród szlachty?? Był werbowany spośród tego, kto się zgłosił, choć tak jak w rajtarii służyły tam głównie dzieci bojarskie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Słyszałem ,że ,gdy husarze moskiewscy wyruszali z Moskwy na wojnę przeciw RON (ten incydent miał miejsce chyba w 1654r.) zapomnieli pochylić "drzewka" i przy bramie je sobie połamali. No cóż braki w wyszkoleniu...
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Słyszałem ,że ,gdy husarze moskiewscy wyruszali z Moskwy na wojnę przeciw RON (ten incydent miał miejsce chyba w 1654r.) zapomnieli pochylić "drzewka" i przy bramie je sobie połamali. No cóż braki w wyszkoleniu... Zebyś, Mefisto, nie wyszedl na podającego informacje zasłyszane, dodam, że to samo czytałem w HB-ku "Połonka-Basia 1660", oczywiście z podanym źródłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jejku... tak powiedziałem. Też w książce Gawędy to przeczytałem. A na dowód podam ,że dowódcą tego pułku husarzy był niejaki Krzysztof Fiedorowicz Rylski (poprostu wczoraj nie chciało mi się po tę książkę sięgać, bo wysoko na półce leży).
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi!! A czy ten pułk pod dowódctwem Rylskiego brał udział w walkach w latach 1654-1660? POzdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiem tylko ,że pułk Rylskiego jako pierwszy w armii Trubeckiego wychodził z Moskwy (ale dobrego wrażenia chyba nie zrobili. Swoją drogą Rosjanie w XVIIw. byli bardzo zabobonni, ciekawy jak tłumaczono sobie ten incydent z kopiami?). I brął udział w walkach w 1654r. ale to była denna jednostka. Daleko jej do husarii w armii koronnej, albo u "Botwinkarzy".
|
|
|
|
|
|
|
|
Jest krótka wzmianka w K. Kosarzewski "Kampania roku 1660 na Litwie" (s. 359-360) o 3 chorągwiach husarskich po 90 konia każda, które kniaź Chowański sformował gdy po klęsce pod Połonką odtwarzał swoją armię w Połocku.
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|