| |
Mały Sprawdzian..., muzyka baroku
| |
|
|
|
Aida
|
| |
|
| II ranga |
|
 |
|
| Grupa: Polskie Towarzystwo Historyczne |
|
| Postów: 69 |
|
| Nr użytkownika: 1.320 |
|
|
|
Stopień akademicki: mgr |
|
Zawód: historyk |
|
|
| |
|
UGEDEJ, JESTEM KOBIETĄ! Czemu zwracasz się do mnie w formie męskiej??? Nawet jako nick mam imię kobiece
W 1807 roku Napoleon Bonaparte hucznie obchodził swoje urodziny w Lukce. Na zaproszenie jego siostry, bodajże Marii Elizy, na główne uroczystości przybył pewien znamienity artysta i swoim występem zachwycił publiczność. Napoleon obsypał go zaszczytami, ale ówże artysta szybko pokazał, co sobie myśli o otaczających go bufonach.... Naraził się śmiertelnie cesarzowi, wystąpiwszy na kolejnym koncercie w nieodpowiednim mundurze, po czym zwiał...
Oczywiście, pytanie dotyczy tego artysty. Kto to był?
Mam nadzieję, że to nie jest bardzo łatwe pytanie, ani nie jest bardzo trudne.... tylko w sam raz.... W każdym razie, odpowiedź jest prosta.
Pozdrawiam.
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
Aha ... ten sam artysta 22 lata pozniej koncertowal w Warszawie ?
N_S
|
| |
|
|
| |
|
|
|
Aida
|
| |
|
| II ranga |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Tia... i w dodatku taki Lipiński chciał mu w tej Warszawie podskoczyć Net_Skater, pałeczka jest Twoja. Pozdrowienia od Niccola.
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
OK. A wiec: W dziewiatym roku zycia wyslano go do Wiednia, gdzie oprocz nauk, praktykowal w chorze koscielnym w katedrze sw. Stefana. Jego nauczyciel sugerowal, ze aby zachowac piekny sopranowy glos na cale zycie, nalezy poddac sie "malej operacji" ... Interwencja ojca zapobiegla realizacji tej uroczej perspektywy wiec zamiast kariery castrato w operach, skomponowal ich ok. dwudziestu. Nie blyszczal za bardzo w tej kategorii, ale byl wystarczajaco dobry aby zasluzyc na taka opinie z ust cesarzowej Marii Teresy: "Kiedy chce zobaczyc dobra opere, to musze isc do palacu Esterhazy's".
N_S
|
| |
|
|
| |
|
|
|
Aida
|
| |
|
| II ranga |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Tak się domyślałam, że to Haydn, ale dopiero gdy sprawdziłam w wiarygodnych źródłach (www.google.pl ), to odpowiadam....
A teraz pytanko.
Był Włochem, ale od młodości pracował jako pokojowiec we Francji. Tam rozwinął się jego talent muzyczny. Tam też wziął ślub. Na jego kontrakcie ślubnym widnieją podpisy króla Ludwka XIV, królowej Marii Teresy i królowej-matki Anny Austriaczki, ministra Colberta i jego żony, oraz innych dostojników dworskich. O kim mowa?
Więcej nic nie napiszę o nim, bo zbyt szybko byście odgadli...
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
A w 1687 zmarl ... Byl facetem temperamentnym i kontrolowal rytm orkiestry tlukac w podloge ozdobnym batonem (?) drygenckim. Pech chcial, ze w ferworze drygowania Te Deum, zamiast w podloge, trzepnal we wlasna stope. Zakazenie, gangrena ... A penicyliny wtedy jeszcze nie bylo.
N_S
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
QUOTE(Aida @ Dec 20 2004, 04:34 PM) Tak się domyślałam, że to Haydn, ale dopiero gdy sprawdziłam w wiarygodnych źródłach (www.google.pl  ), to odpowiadam.... A teraz pytanko. Był Włochem, ale od młodości pracował jako pokojowiec we Francji. Tam rozwinął się jego talent muzyczny. Tam też wziął ślub. Na jego kontrakcie ślubnym widnieją podpisy króla Ludwka XIV, królowej Marii Teresy i królowej-matki Anny Austriaczki, ministra Colberta i jego żony, oraz innych dostojników dworskich. O kim mowa? Więcej nic nie napiszę o nim, bo zbyt szybko byście odgadli... 
Sorki za pomylenie płci. Myślałem o Bachu i tak wyszło. Widzę że korzystacie z tych samych źródeł
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
Napisal 42 opery - prawie wszystkie z nich zaginely. Jako kompozytor - bylby na pewno zapomniany, gdyby nie absolutnie niesmiertelne ADAGIO Gmoll, odbudowane ze szczatkow 200 lat pozniej przez Remo Giazotto.
N_S
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
Tommaso Albinoni.
Tak BTW to zacząłem kiedyś ten temat i przyznam się zupełnie zapomniałem do niego zaglądać ( za dużo Call of Duty na sieci )a dzisiaj wchodzę i proszę jednak muzyka baroku wciąż żywa. Super:) Teraz już wrzucę do śledzarki te moje zapomniane dziecko.
|
| |
|
|
| |
|
|
|
Aida
|
| |
|
| II ranga |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
Albinioni, Albinioni... W takim razie Hadrianusie, prosimy o pytanie! Tylko może tym razem jakieś ekstra, noworoczne... Pozdrawiam.
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
Na nagrobku tego wielkiego kompozytora widnieje on sam, a w ręku trzyma partyture arii "Wiem, że mój odkupiciel żyje" ze swojego największego dzieła.
Któż to taki oraz gdzie znajduje się ten grób?
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
Chyba za trudne albo wszyscy śpią już 2 dzień po imprezie:)
Podpowiedź:
Był rówieśnikiem innego wielkiego kompozytora, ale ich drogi kariery bardzo się różniły. Nasz bohater przynajmniej pod względem finansowym lepiej sobie radził. Chyba faktycznie miał jakąś "kupiecką żyłkę".
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
No tak ... Z pensja 600 funtow rocznie mozna calkiem dobrze zyc w Londynie na poczatku XVIII wieku. Dodajmy do tego niezle dochody z Royal Academy of Music, brak rodziny z tuzinem czy wiecej dzieci - wiec mozna bylo i dobrze zjesc, popic a takze kolekcjonowac malarstwo Rembrandta ,,,
N_S
|
| |
|
|
| |
|
|
|
|
Net_Skater ja wiem że ty wiesz, ale poproszę o odpowiedź dla innych.

P.S. wiedziałeś wcześniej czy po podpowiedzi?
|
| |
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
| |