|
|
Agresja sowiecka na Polskę
|
|
|
|
Zamieszczajmy tutaj fotki związane z agresją sowiecką na Polskę, wrzesień - październik 1939 roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fotki z agresji sowieckiej na Polskę: Od lewej, od góry: 1.Sowieci przekraczają granicę 2.Rosyjscy żołnierze 3.Piechór idzie do ataku 4.Pakt Ribbentrop-Mołotow 5.Józef Stalin podpisuje pakt 6.Rosyjska kolumna wojska 7.Rosyjski Ckm 8.Katyń 9.Gieorgiej Żukow (chyba) 10.Polska haubica 11.Piechota WP idzie do walki z czerwoną nawałą 12.Kleeberg - pogromca sowietów, idzie poddać swoje siły Niemcom - 6 października rano
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE 9.Gieorgiej Żukow (chyba)
Mi to bardziej pasuje na Siemiona Timoszenko
|
|
|
|
|
|
|
|
Czy 6. to nie są niemieckie haubice 105mm?
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Czy 6. to nie są niemieckie haubice 105mm?
Raczej tak. Bardziej można poznać, że to Niemcy po furażerkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
A na ostatnim zdjęciu jest chyba Kutrzeba a nie Kleberg.
|
|
|
|
|
|
|
|
A wiesz Domen gdzie zostało wykonane zdjęcie numer 7? Chodzi mi o miejscowość.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Slawek 10 @ 28/06/2006, 22:52) A na ostatnim zdjęciu jest chyba Kutrzeba a nie Kleberg.
Wydaje mi się że jednak Kleeberg (jedna gwiazdka na pagonie - gen. brygady, oraz charakterystyczna postura. Jedno mi natomiast nie pasuje: gen.bryg. Klebeeberg wraz z szefem jego sztabu płk. dypl. Łapickim spotkali się po przekroczeniu linii kapitulacji z d-ca niem. piechoty zmotoryzowanej gen. Otto na polnej drodze, w szczerym polu (jest to udokumentowane zdjęciowo). Natomiast w/g zdjęcia kol.Domena generał przedstawiony jest wśród budynków, w otoczeniu niemieckich oficerów. Trochę to dziwne.
pzdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE A wiesz Domen gdzie zostało wykonane zdjęcie numer 7? Chodzi mi o miejscowość.
Nie jestem pewien, ale jeśli chodzi ci o zdjęcie z ckm-em, to wydaje mi się, że gdzieś niedaleko rzeki Prypeć. Pewnie w okolicach Dubojów, albo Ossowa, bo tam toczyły się walki.
QUOTE Mi to bardziej pasuje na Siemiona Timoszenko
Hehe, masz rację to Timoszenko. Oni wszyscy tacy do siebie podobni .
|
|
|
|
|
|
|
miturak
|
|
|
II ranga |
|
  |
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 8.192 |
|
|
|
Stopień akademicki: mgr |
|
|
|
|
co do zdjecia nr 7 jest dość słabej jakości, Domen może zrobisz lepszy skan, lub podasz jego źródło. A fakty: a) 6 października rano gen. Kleeberg wraz z szefem sztabu płk. M. Łapickim i oficerem operacyjnym mjr T. Grzeszkiewiczem udał się do Gułowa na wyznaczone miejsce spotkania (droga do Adamowa) z dowódcą 13 DPZmot. gen. Otto. foto www.miturak.republika.pl/SGO/album/SGO_menu.html - piata z kolei chyba. b) Tego samego dnia po odtransportowaniu do Kocka, generał został powitany przez dowódcę 14 KZmot. Gen. Witersheima i kompanię Wehrmachtu, która poprzez prezentację broni oddała mu honory wojskowe. Może to zdjecie dotyczy tego właśnie momentu, choć zabudowa nie wskazuje by mogło być to miejsce (otoczenie pałacu Jabłonowskich w Kocku) Czekam na więcej danych. Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
Jedyne zdjecie z kampanii polskiej jest tylko to ostatnie, ktore tez ma sie do walk na wschodzie dosyc slabo.
Po kolei: zdjecie nr 1 przedstawia niemiecka kolumne. Moze i z wrzesnia acz rownie dobrze moze to byc Ukraina w roku 1941. nr 2 i 3 sa zdecydowanie pozniejsze niz rok 1939. nr jak juz wspomniano sa to niemieckie haubice 105 mm. nr 7 ciezko zidentyfikowac. Przypuszczam, ze jest to armia czechoslowacka lub slowacka. nr 11 nie jest to zdecydowanie wojsko polskie a czechoslowackie lub slowackie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Hehe. Czekalem kiedy wrzucisz te fotki
|
|
|
|
|
|
|
|

Wojska sowieckie i niemieckie we wschodniej Polsce.
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|