| |
| |
 |
|
Niemieckie listy z Frontu Wschodniego, Moje tłumaczenia
| |
|
|
|
|
---54--- Drodzy rodzice Rosja 7.1.43 Serdeczne życzenia z pola walki przesyła wasz syn Kurt. Naszczęście jesteście zdrowi, to samo mogę napisać o sobie. Nie musi was o mnie boleć głowa [...] mam nadzieje, ze przyjdą paczki świąteczne i ze będziemy mogli zjeść prawdziwe ciasto [...] otrzymujemy na 6 ludzi 1 chleb, jemy jeszcze zupę i to musi starczyć na 24h. Teraz człowiek nauczył się, że chleb i wyroby tytoniowe są najcenniejsze. poszukujemy najmniejszego kawałka chleba. Ale mamy nadzieje, zę Bóg nas nie opuści. Wszyscy będziemy Mu dziękować kiedy wyrwiemy się z tego kotła czarownic...
---57--- Moi drodzy Z pola(walki)7.1.43 U mnie wszystko w porządku, czego i wam życzę. Nasze zaopatrzenie jest bardzo skąpe[...] Moje odmrożone palce są na najlepszej drodze do poprawy. Nadgnicie/nadpsucie(moim zdaniem będzie tu lepiej pasowało martwica)się cofa. teraz musze tylko wyleczyć rany. Dlatego miałem szczęscie. Nie powinno byc już zimniej, wtedy będe mógł wyjść na powietrze[...] Najpierw musi być dostarczana amunicja i zaopatrzenie, dopier póżniej poczta- tu autor list skarży się na brak poczty
---85--- Drodzy rodzice Rosja 17.1.43 Znów minął dzień i sądze, że była to niedziela. jest teraz 6.30, jesteśmy już po polowaniu na wszy. Kiedy do Was napiszę zagramy w Skata. Tutaj w twierdzy Stalingrad walki nie mają końca. Powinniście wiedzieć z "wiadomości Wehrmachtu", że Rosjanie ostatnio znów naciskają. Ale w końcu ta zima dobiegnie końca. Zimno jest niesamowite. Dziś było -40 st.C. Ale mamy, co najważniejsze, ciepły bunkier...
---1--- Rosja 16.11.42 Drogi Towarzyszu Stalingrad jeszcze nie upadł, to jest prawie przesądzone, upadnie najpewniej w przeciągu najbliższych dni. U mnie jest w porządku, od jakiegoś czasu jestem w wojskach rezerwowych bez przydziału. (?????) Około 3 tyg. temu dostałem Żelazny Krzyż I klasy. teraz mam odznaki: Pancerną (za walkę z czołgami?) , za sporty zimowe, Żelazny Krzyż I i II klasy oraz za rany. To mnie cieszy. Moze będe na święta w domu. Co robisz właściwie w Rosji. Gdzie jesteś. piszesz mi o partyzantach ja ich jeszcze nie widziałem. Z nimi nie można się za wiele cackać. natychmiastowe rozstrzelanie to jest coś najlepszego. Z tymi swiniami postępuje sie za ludzko. Idę teraz spać Hermann
25/10/2005, 15:59
Pochodzą one ze zbioru: "Ich will raus aus diesem Wahnsinn" : deutsche Briefe von der Ostfront 1941-1945 : aus sowjetischen Archiven / hrsg. von Anatoly Golovchansky [et al.] ; mit einem Vorw. von Willy Brandt. dostępny w UJ-ocie. Tłumaczenie moje, więc mozę być trochę "koślawe"
25/10/2005, 16:18
---34--- Moja droga, dobra Paulo! Rosja 7.12.42 [...] Jedzenia ostatnimi dniami jest mało, musimy oszczędzać. Dziękuje za kilowe paczki z jedzeniem, one są jak z nieba. Ciasto i bułeczki były bardzo dobre, tak jak i kiełbasa [...] Za kilka dni jest, najpiękniejsze rodznne swięto a ja nie mogę być przy Tobie i naszych dzieciach [...] Chciałbym być teraz w domu [...] Nie wiem co z urlopem, urlop się [...] Mam nadzieje, ze Ty i dzieci jesteście zdrowe. U mnie narazie wszystko w porządku, narazie jestem zdrowy, tylko jest u nas bardzo zimno. mamy dużo śniegu [...] Droga Paulo jeśli masz możliwość wysli mi znów cos do jedzenia. ... ---1--- Rosja 16.11.42 Drogi Towarzyszu Stalingrad jeszcze nie upadł, to jest prawie przesądzone, upadnie najpewniej w przeciągu najbliższych dni. U mnie jest w porządku, od jakiegoś czasu jestem w wojskach rezerwowych bez przydziału. (?????) Około 3 tyg. temu dostałem Żelazny Krzyż I klasy. teraz mam odznaki: Pancerną (za walkę z czołgami?) , za sporty zimowe, Żelazny Krzyż I i II klasy oraz za rany. To mnie cieszy. Moze będe na święta w domu. Co robisz właściwie w Rosji. Gdzie jesteś. piszesz mi o partyzantach ja ich jeszcze nie widziałem. Z nimi nie można się za wiele cackać. natychmiastowe rozstrzelanie to jest coś najlepszego. Z tymi swiniami postępuje sie za ludzko. Idę teraz spać Hermann
---2--- Rosja 20.11.42 Moi drodzy Otrzymałem wczoraj wasz kochany(?) list, dziękuje za życzenia i papier listowy. Musimy tak poprostu wytrzymać i czekać na lepszą przyszłość. Tak, życie na wojnie jest ciężkie, tam gdzie się zostało wysłanym trzeba wykonac swoje zadanie. Jestem cały i zdrowy, jeśli nic nie stanie na przeszkodzie przyjadę na urlop. Bedzie jeszcze lepiej kiedy tu skończymy i wrócimy do domu. pitt napisał do mnie i okazało się, zę przez jakiś czas był (stacjonował) blisko mnie. teraz wróciłem z warty, stoje przy mym piecu i piszę. Stołu, krzeseł i wielu rzeczy tu nie mamy. Na następniej przerwie koszula będzie odwszawiana, to nalezy tu do codziennego życia, jak chleb. Było bardoz zimno, do -20 st.C i wiał straszny wschodni wiatr. Tak moi drodzy. Dla nas liczy się tylko 1 - wyrwać się z tego kraju. I my, wojacy, modlimy się: Panie Boże w niebiosach uchroń nasze domy w Rzeszy.
---3--- Wschód 14.12.41 Maszerujemy naprzód już kilka dni. Tych dni nigdy nie zapomnę. Pierwszego dnia 15 km tylko o chlebie, po południu jeszcze 20 bez kęsa w ustach i potem kwatera w oboze i do tego warta. kuchnia mieści się w chlewie, ryczące zwierzęta przeszkadzają we śnie. Śpimy razem z bydłem. Dziś rano, o 9, poszliśmy dalej- 30 km bez odpoczynku. teraz siedze w jakieś budzie. Wszy urządzaja sobie parady. W rogu siedzi stary Rosjanin i się iska. 17.12.41 Znów 40 km. to mnie oszołomiło. Teraz leże na kwaterze, znów nie mozemy iść do przodu- opóżnienie związane z bezpieczeństwem. Mam za sobą mój 1 patrol rozpoznawczy i nocną straż. Rano byłem u asystenta lekarza. Tu się widzi i słyszy już zbyt wiele. Rosyjski samolot przepędził nas z drogi. Leżymy w 14-stu w budzie. rano zorganizowaliśmy i zarżneliśmy barana. Niewiem co dalej napisać, u mnie dobrze i mam nadzije, ze u wasz też. Szczęśliwego Nowego Roku Walter.
---68--- Drodzy Rodzice! 10.I.43 Każdego dnia, każdej godziny jestem przy was myślami i chciałbym siedzieć przy was. Tak się teraz chętnie wiedzę. Ważę tylko 92 funty (około 41,4 kg)- tylko skór i kości, żywa śmierć a do tego każdej nocy, dzień za dniem w śnieg i lodzie, wietrze i coraz większym mrozie piechota kopie szańce. Wielu zostało rannych i padło śmiercią bohaterską. Zostało nas 32 z całej kompanii [...] 6-ść dni wykonywaliśmy zadanie a jednego dnia mieliśmy 36 rannych i 6 trupów. Drodzy rodzice jak długo jeszcze będzie to trwało. O 5-tej jest już ciemno, o 70mej muszę znów iść na zadanie.[...] towarzysz Halz ma złamane nogi [...] drodzy rodzice mam nadzieje, że jesteście zdrowi. Do widzenia na dziś. Życzę najlepszego. Co do późniejszych paczek. Przysyłajcie mi dużo rzeczy. Przyślijcie list ze słodkościami i papierosami.
---69--- Wschód 11.1.1943 ...jest cały i zdrowy ma nadzieje, ze oni też... [...] Mieliśmy tu kilka ciężkich dni i musieliśmy tam walczyć [...]wtedy chcieli nas zetrzeć w pył [...] kule latają nad głowami, ale ma się jeszcze szczęście, że się nie dostało i liczy na więcej tego szczęścia. Nie trapcie się o mnie, tylko jedzenia jest tak mało a ja liczę, ze znów otrzymam paczki. Droga matko i dzieci, nie mam dużo czasu na pisanie bo muszę szybko, w mgnieniu oka znów iść do dołka strzeleckiego [...] a dziś nasze stanowiska są pod ostrzałem artyleryjskim, ale mam nadzieje, ze skończy się to dobrze...życzenia dla rodziny...[...] przyślijcie w liście kilka papierosów bo z paleniem jest tu tak cienko jak z jedzeniem, na 2 dni 3 papierosy [...]
---7--- Z pola 27.6.41 Jest teraz późne popołudnie, uciskający upał i człowiek jest zadowolony gdy weźmie łyk zimnej herbaty lub kawy z termosu (w org. butelka polowa). Urządziłem sobie trochę wygody w hotelu i ucinam sobie z Tobą krótką pogawędkę. Dzień mija za dniem, kiedy się niema przy sobie kalendarza człowiek nie orientuje się co do daty. Czasami jakaś zmiana i dlatego czas przemija szybciej Mi idzie dobrze i także racje żywnościowe są tak świetne/wyborowe i bogate, że w moim żołądku prawie nie ma miejsca. Na szczęście coś tam jeszcze mogę wcisnąć...wojna potrawa jeszcze 2 tygodnie... Ja jestem zadowolony.
-------------------- PROSIMY O NIE PISANIE POSTÓW PIĘTROWYCH !!!!!! CELT
Ten post był edytowany przez Celt: 1/11/2005, 13:05
|
| |
|
|
 Posts in this topic
Giovanni Niemieckie listy z Frontu Wschodniego 25/10/2005, 14:54 Bahr Ciekawe..
Masz może orginalną treśc listów w wers... 26/10/2005, 11:36 Giovanni Nie mam tego w e-wersji i nie mam teraz czasu na s... 26/10/2005, 20:34 Pankracy13 słuchajcie, my sobie czytamy, tłumaczymy te listy,... 26/10/2005, 21:48 memex
A więc co proponujesz? Czytanie tych listów tylko... 27/10/2005, 6:31 Giovanni do Pankracy13:
Te listy traktuje bardzo poważnie, ... 27/10/2005, 7:18 indigo A czy znasz Giovanni dalsze losy zolnierzy ktorych... 27/10/2005, 15:40 Giovanni To nie on się pomylił ale ja:)
Przypominam, że:
de... 27/10/2005, 16:06 Zaratustra Ja czytalem wspominienia żołnierza z jednostki pow... 12/11/2005, 19:56 Bruno Pozdrowienia dla Giovanni. Kiedyś pisałem na innym... 28/12/2005, 16:09 Giovanni Dzięki
za 3 miechy jak wróce z obczyzny pojawią si... 29/12/2005, 18:27 Amiga Wstrzasajace...potezny Wermaht glodny,wychudzony w... 26/07/2006, 11:59 Giovanni Niewiem czy okradała sama "poczta" ale..... 26/07/2006, 12:20 Giovanni Ciekawy list z kwartalnika Karta nr 44/2005
„Chcą... 27/07/2006, 11:21 Giovanni coś dla fanów turystyki pieszej:
„Całe ciało jest... 7/09/2006, 12:03 Nidhogg Listy pochodza z ks. "Stalingrad", ktora... 20/06/2008, 12:19 Giovanni NIE MAM!!!!
Listów z frontu nigdy ... 21/06/2008, 16:31 Nidhogg Wydaje mi sie, ze listy pochodza ze zbioru Kein Fr... 22/06/2008, 12:57 urk667
Jak myślicie o jakich tabletkach mówił?? trucizn... 24/06/2008, 17:43 Nidhogg Sadze, ze chodzilo o samobojstwo. 26/06/2008, 18:51 Totg Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakaś fachowa l... 30/06/2008, 13:49 Giovanni - zbiory listów:
#Bähr H., Bähr W., Kriegsbri... 1/09/2008, 0:32 Szwircu Witam, posiadam kilka listów z 2 wojny światowej. ... 2/09/2008, 19:57 Husarz Polecam zapoznanie się ze wspomnieniami młodego SS... 2/09/2008, 21:06 Szwircu Zgodnie z zapowiedzią listy:
-Listy ze stalagu
ht... 3/09/2008, 12:04 adrianleibstandarte Tak wojna Trzeciej Rzeszy za Związkiem Radzieckim ... 18/02/2009, 14:14
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|
|