|
|
Włoskie Radary Lotnicze, Badania. Rozwój. Istnienie?
|
|
|
|
Zaintrygował mnie @Speedy swoim wpisem w innym temacie -
CODE Myśliwce nocne bez radaru są w zasadzie bezwartościowe. A Włosi o ile wiem byli zacofani pod tym względem. Więc na szybko nic nie byliby w stanie zrobić. http://www.historycy.org/index.php?showtop...dpost&p=1791813
i chciałbym pociągnąć dalej dyskusję w tym temacie. Pierwsze radary Włosi opracowali jeszcze przed wybuchem wojny. W czasie wojny posiadali radary morskie i stacje radarowe. Wynikałoby z tego, że Włochy nie były mocno zacofane pod względem techniki radarowej, więc czemu nie dorobili się radarów lotniczych? Bo zakładam, że to właśnie ich brak wymusił zakup w III Rzeszy 6 Do-217 J-1 i 6 Do-217 J-2 wyposażonych w radary. Czy na polu radarów lotniczych istniała współpraca z III Rzeszą? Skąd takie zacofanie na tym polu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Do lipca 1943r. zdążyli przetestować lotniczy radar, który nazwali Guidonia. Pracował na częstotliwości 300Mhz. Nadajnik był na jednym, a odbiornik na drugim końcu płatów nośnych. Użyto anten typu Yagi. Testowano go na SM'79 i Cant Z.1018. To był radar do wykrywania. Zbudowano też przed kapitulacją lotniczy radar celowniczy; LEPRE RTD 8, ale na samolocie już go nie przetestowano.
Odnośnie współpracy z Niemcami, to coś sobie przypomniałem. Włosi zakupili partię Me-109 z systemami IFF. Jednak Niemcy "zapomnieli" im powiedzieć do czego takie coś służy. Italiańcy nie mieli pojęcia do czego takie urządzenie służy. Na zestrzelonych brytyjskich samolotach też coś podobnego znaleźli i również nie pojęli o co kaman. Jak się w końcu pokapowali, to nawet zdążyli przed kapitulacją zbudować własne urządzenie tego rodzaju.
Co tu kryć? Byli do tyłu w elektronice. Circa na poziomie radzieckim. A Chichotem historii jest to, że Brytyjczykom pomysł na radary podrzucił Włoch; Marconi.
|
|
|
|
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|