Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

> Brygady Kawalerii Narodowej, ile ich bylo i kto nimi dowodzil?

Gandalf de Grey

IV ranga
Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 10.578

post 10/04/2010, 23:08 Quote Post

Salvete,

Myslalem, ze mialem to jakos uporzadkowane. Niestety, nie mam juz ksiazek, z ktorych wyczytalem to co myslalem, ze mam uporzadkowane... a dotarlem do innych i juz sam nie niem jak to z tymi BKN bylo.
np. mam informacje: I -sza Brygada miała być zredukowana o ponad 1000 osób, w tym 20 oficerów i 44 namiestników. Brygady Kawalerii Narodowej zostały utworzone przez reformy po I –szym rozbiorze Polski. Wtedy utworzono ich 4 : jedna Wielkopolska i trzy ukraińskie. Sejm Czteroletni przewidywał utworzenie dwóch brygad kawalerii narodowej, liczących po 2421 żołnierzy każda, za J. Kijowski, Z dziejów Powstania Kościuszkowskiego w Ostrołęce i okolicy, Ostrołęka 1994, s.14.

Czyli - byly 4 brygady, 1 Wielkopolskia i 3 ukrainskie
Ale potem czytam:
Przed Insurekcja kawaleria skladala sie ...: 7 Brygad Kawalerii Nardodowej ( w tym 3 w W.Ks. Litewskim)za: Powstanie Kosciuszkowskie 1794, Dzieje Militarne, pod red. T. Rawskiego, Warszawa 1994, s. 96, t. 1.
No to w koncu ile ich bylo?
Potem czytalem cos na temat (chyba Piotr mu bylo na imie) Jazwinskiego - ktory byl dowodca (generalem?) II Maloposkiej Brygady Narodowej.
Niestety nie mam dostepu do Bauer K., Wojsko Koronne powstania kościuszkowskiego, Warszawa 1981. a tam pewnie bym to jakos uporzadkowal.
Czy ma ktos jakies informacje?
Acha w wilkipedi nie chce szukac bo sie juz pare razy nacialem ze bzdury pisza. Moze ktos ma dostep do ksiazki Baurea i by mi to wyjasnil podajac strone etc.
Dziekuje
Gandalf de Grey

User is offline  PMMini Profile Post #1

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Odpowiedzi

rezerwista

III ranga
Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 44.537

leszek tomczyk
Zawód: inzynier

post 11/04/2010, 9:05 Quote Post

Witaj!
Odnośnie BKN to bardzo proste, ilość ich zmieniała sie w czasie,a Ty chcesz z informacji z różnego okresu stworzyć koktajl
1. Po reorganizacji Kawalerii utworzono:
w koronie
Wielkopolską BK gen mjr Łuby
I Ukraińską BK gen mjr Dzierżka
II Ukraińską BK gen mjr Jerlicza
III Ukraińską BK gen mjr Lubowidzkiego
każda z brygad składała ise z 6 szwadronów po 4 chorągwie =24 chorągwie
W wyniku reformy sejmu 4 letniego z każdej starej BKN utworzono 2 po 12 chorągwi (z tym że teraz chrągiew liczy 150 ludzi ,a wiec wiecej niż dawny szwadron)-istnieje wiec 8 BKN:
1 Wielkopolska BK bryg Mioduskiego (dawna Łuby, a w przyszłości Madalińskiego)
2 Wielkopolska BK bryg Biernackiego (nowa z cześci dawnej BKN Łuby)
1 Małopolska BK bryg Hadziewicza (nowa, w przyszłości bryg Ożarowskiego )
2 Małopolska BK bryg Potockiego(nowa, w przyszłości Walewskiego,vbyg Manget)
1 Wołyńska BK gem mjr Dzierżka (dawna I Ukr BKN)
2 Wołyńska BK gen mjr Jerlicza
1 Ukraińska BK gen mjr Lubowickiego
2 Ukraińska BK bryg Wielhorskiego (nowa)

W wyniku II rozbioru wojsko które znajdowało sie na terenach zabranych zostało włączone do armii rosyjskiej (dotyczy to BKN wołyńskich, Ukraińskich oraz sformowanych przez Konfederatów Targowickich), a wieć przed powstaniem kościuszkowskim w armii koronnej były tyko 4 BKN (Wielkopolskie i Małopolskie)Choć w czasie powstania wiekszość BKN przebiła sie z Ukrainy do Polski.

Litwa:
Na Litwie utworzono 2 brygady
1 BKN Kowieńska (Husarska)
2 BKN Pińska (Petryhorska)
obie brygady miały po 16 chorągwi. Sejm 4-o Letni nie przewidywał zmiany ilości chorągwi, a więc przy ich liczebności takiej jak w Koronie dało by właśnie 2421 ludzi w brygadzie. Ze względu na oszczedności wzmiejszono ilczebność chorągwi i litewskie BKN liczyły 1635 l.
A teraz skąd 3 BKN na Litwie? Otóż hetman Kossakowski w lutym 1793 opracował nowy etat dla wojska litewskiego przewidujący miedzy innymi utworzenie 3 BKN złożonej z 4 chorągwi zabranej z 1 BKN i 6 chorągwi zabranej z 2 BKN, tak że ilość chorągwi sie nie zwiekszyła ale powstało stanowisko brygadiera dla 21 letniego Jóezfa Kossakowskiego (przypadkowo nazywającego sie podobnie jak hetman smile.gif )
Odnośnie literatury to też gdzieś mi sie zawieruszył Bauer, ale polecam Zdzisława Sułka "Sprzysiężenie Jakuba Jasińskiego" MON 1982 (odnośnie Litwy) i Leonarda Ratajczyka "Wojsko i Obronność Rzeczpospolitej 1788-1792" (niestety staroć z 1975 r.)
pozdrawiam

ps. wkradł się mały błąd w mojej poprzedniej wypowiedzi , pomyliłem Małopolskie BKN smile.gif

User is offline  PMMini Profile Post #2

1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Topic Options
Reply to this topicStart new topic

Copyright © 2003 - 2025 Historycy.org
historycy@historycy.org, tel: 12 346-54-06

Eksploracja wszelkich tekstów i danych (text and data mining)
zamieszczonych w serwisie jest zastrzeżona.

Kolokacja serwera, łącza internetowe:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej