|
|
Brygady Kawalerii Narodowej, ile ich bylo i kto nimi dowodzil?
|
|
|
|
Salvete,
Myslalem, ze mialem to jakos uporzadkowane. Niestety, nie mam juz ksiazek, z ktorych wyczytalem to co myslalem, ze mam uporzadkowane... a dotarlem do innych i juz sam nie niem jak to z tymi BKN bylo. np. mam informacje: I -sza Brygada miała być zredukowana o ponad 1000 osób, w tym 20 oficerów i 44 namiestników. Brygady Kawalerii Narodowej zostały utworzone przez reformy po I –szym rozbiorze Polski. Wtedy utworzono ich 4 : jedna Wielkopolska i trzy ukraińskie. Sejm Czteroletni przewidywał utworzenie dwóch brygad kawalerii narodowej, liczących po 2421 żołnierzy każda, za J. Kijowski, Z dziejów Powstania Kościuszkowskiego w Ostrołęce i okolicy, Ostrołęka 1994, s.14.
Czyli - byly 4 brygady, 1 Wielkopolskia i 3 ukrainskie Ale potem czytam: Przed Insurekcja kawaleria skladala sie ...: 7 Brygad Kawalerii Nardodowej ( w tym 3 w W.Ks. Litewskim)za: Powstanie Kosciuszkowskie 1794, Dzieje Militarne, pod red. T. Rawskiego, Warszawa 1994, s. 96, t. 1. No to w koncu ile ich bylo? Potem czytalem cos na temat (chyba Piotr mu bylo na imie) Jazwinskiego - ktory byl dowodca (generalem?) II Maloposkiej Brygady Narodowej. Niestety nie mam dostepu do Bauer K., Wojsko Koronne powstania kościuszkowskiego, Warszawa 1981. a tam pewnie bym to jakos uporzadkowal. Czy ma ktos jakies informacje? Acha w wilkipedi nie chce szukac bo sie juz pare razy nacialem ze bzdury pisza. Moze ktos ma dostep do ksiazki Baurea i by mi to wyjasnil podajac strone etc. Dziekuje Gandalf de Grey
|
|
|
|
Odpowiedzi
|
|
|
|
Witaj! Odnośnie BKN to bardzo proste, ilość ich zmieniała sie w czasie,a Ty chcesz z informacji z różnego okresu stworzyć koktajl 1. Po reorganizacji Kawalerii utworzono: w koronie Wielkopolską BK gen mjr Łuby I Ukraińską BK gen mjr Dzierżka II Ukraińską BK gen mjr Jerlicza III Ukraińską BK gen mjr Lubowidzkiego każda z brygad składała ise z 6 szwadronów po 4 chorągwie =24 chorągwie W wyniku reformy sejmu 4 letniego z każdej starej BKN utworzono 2 po 12 chorągwi (z tym że teraz chrągiew liczy 150 ludzi ,a wiec wiecej niż dawny szwadron)-istnieje wiec 8 BKN: 1 Wielkopolska BK bryg Mioduskiego (dawna Łuby, a w przyszłości Madalińskiego) 2 Wielkopolska BK bryg Biernackiego (nowa z cześci dawnej BKN Łuby) 1 Małopolska BK bryg Hadziewicza (nowa, w przyszłości bryg Ożarowskiego ) 2 Małopolska BK bryg Potockiego(nowa, w przyszłości Walewskiego,vbyg Manget) 1 Wołyńska BK gem mjr Dzierżka (dawna I Ukr BKN) 2 Wołyńska BK gen mjr Jerlicza 1 Ukraińska BK gen mjr Lubowickiego 2 Ukraińska BK bryg Wielhorskiego (nowa)
W wyniku II rozbioru wojsko które znajdowało sie na terenach zabranych zostało włączone do armii rosyjskiej (dotyczy to BKN wołyńskich, Ukraińskich oraz sformowanych przez Konfederatów Targowickich), a wieć przed powstaniem kościuszkowskim w armii koronnej były tyko 4 BKN (Wielkopolskie i Małopolskie)Choć w czasie powstania wiekszość BKN przebiła sie z Ukrainy do Polski.
Litwa: Na Litwie utworzono 2 brygady 1 BKN Kowieńska (Husarska) 2 BKN Pińska (Petryhorska) obie brygady miały po 16 chorągwi. Sejm 4-o Letni nie przewidywał zmiany ilości chorągwi, a więc przy ich liczebności takiej jak w Koronie dało by właśnie 2421 ludzi w brygadzie. Ze względu na oszczedności wzmiejszono ilczebność chorągwi i litewskie BKN liczyły 1635 l. A teraz skąd 3 BKN na Litwie? Otóż hetman Kossakowski w lutym 1793 opracował nowy etat dla wojska litewskiego przewidujący miedzy innymi utworzenie 3 BKN złożonej z 4 chorągwi zabranej z 1 BKN i 6 chorągwi zabranej z 2 BKN, tak że ilość chorągwi sie nie zwiekszyła ale powstało stanowisko brygadiera dla 21 letniego Jóezfa Kossakowskiego (przypadkowo nazywającego sie podobnie jak hetman ) Odnośnie literatury to też gdzieś mi sie zawieruszył Bauer, ale polecam Zdzisława Sułka "Sprzysiężenie Jakuba Jasińskiego" MON 1982 (odnośnie Litwy) i Leonarda Ratajczyka "Wojsko i Obronność Rzeczpospolitej 1788-1792" (niestety staroć z 1975 r.) pozdrawiam
ps. wkradł się mały błąd w mojej poprzedniej wypowiedzi , pomyliłem Małopolskie BKN
|
|
|
|
 Posts in this topic
Gandalf de Grey Brygady Kawalerii Narodowej 10/04/2010, 23:08 Gandalf de Grey Salve Rezerwisto,
Dziekuje, troche mi juz sie upo... 12/04/2010, 10:03 rezerwista
Znalazłem Bauera "Wojsko Koronne....", ... 12/04/2010, 18:56 mariusz 70 Rezerwisto,a ja bym byl wdzieczny za jakies nawet ... 12/04/2010, 10:28 Hieronim Lubomirski Może coś by się tutaj znalazło?
http://www.akadem... 12/04/2010, 10:39 mariusz 70 Wielkie dzieki. 13/04/2010, 6:09 Gandalf de Grey Serdecznie dzieki!
Tego mi trzeba bylo!
:-... 13/04/2010, 10:02 wiarus
Generał Dąbrowski z maruderów Brygady I Wielkopol... 16/04/2010, 20:26 Skrzetuski Witam
Rezerwisto,a ja bym byl wdzieczny za jakies... 29/04/2010, 19:08
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|