|
|
Humor testów UAM dot. sredniowiecza
|
|
|
|
QUOTE(emigrant @ 24/10/2011, 13:54) Dla mnie największym absurdem jest okreslenie tej epoki jako "wieki ciemne"...
"Średniowiecze było okresem ciemnoty i głupoty. Inkwizycja z klerem mordowała Indian, żeby zdobyć ich złoto na budowę kościołów. Stać było papiestwo na budowę dużych kościołów, Pani widzi, jaki wielki u nas wybudowali? Po co? A ludzie na chleb nie mieli"
(żeby było ciekawiej kościół u nas to neogotyk z początków XX wieku - przyp. mój)
|
|
|
|
|
|
|
Beanshee
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 42.930 |
|
|
|
Anna Zielinska |
|
Zawód: archeolog |
|
|
|
|
Student pierwszego roku archeologii na pytanie o źródła dotyczące bitwy pod Cedynią wypalił: Kronikarz Tetmajer
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Kronikarz Tetmajer Kiedyś, w Katowicach, zaczepił mnie na ulicy przechodzień, pytając gdzie jest ulica WITOLDA Stwosza.
|
|
|
|
|
|
|
|
jakiś czas temu w IH UAM:
Podchodzi do mnie zestresowany młody człowiek i pyta: - nie wie pan gdzie jest sala H? (robię głupią minę) - na całym Wydziale oznaczenia są numeryczne i nie ma tu sali H - proszę Pana ale ja w sali H mam egzamin na studia W tym momencie szczerze zwątpiłem i poprosiłem go o pokazanie wezwania na egzamin.
Sala H to sala H. Łowmiańskiego (popularna duża aula)...
|
|
|
|
|
|
|
|
Proszę o nieumieszczanie w tym temacie jakichkolwiek postów userów z forum - sz. II
|
|
|
|
|
|
|
|
A swoją drogą, temat staje się nudny.
vapnatak
|
|
|
|
|
|
|
|
Z jednej strony rozumiem moderatora ale z drugiej, to właśnie na forum wrzucane są najbardziej surrealistyczne i nieprawdopodobne pomysły i banialuki. Naukowcy - nawet mając inklinacje do puszczania wodzy fantazji, muszą je hamować, albowiem nikt by ich nie publikował. A na forum można spokojnie pisać o tym, że w tekstach islandzkich z roku 1340 widoczna jest "cyrylica, oraz głagolica, pomieszane w dodatku z dragolicą" (czymkolwiek by ta dragolica nie była) oraz "kijowe jery pionowe" czy jakoś tak. Juliusz nie pisał niestety o średniowieczu.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(marlon @ 9/11/2011, 11:41) Z jednej strony rozumiem moderatora ale z drugiej, to właśnie na forum wrzucane są najbardziej surrealistyczne i nieprawdopodobne pomysły i banialuki. Np. takie, że Rocznik czeski z XIII w. należy traktować na równi ze źródłami z X w.?
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Np. takie, że Rocznik czeski z XIII w. należy traktować na równi ze źródłami z X w.?
Masz rację. To co o wspomnianej kwestii pisał Janusz Bieniak w sam raz pasuje do tego wątku. Jak można np traktować Galla i PVL na równi ze źródłami z wieku XII Surrealizm! Nieprawdaż Welesie? Czysty idiotyzm. Jak możemy dawać wiarę dacie 966 ? Każdy kto daje jej wiarę nie ma pojęcia o metodologii historycznej.
Ten post był edytowany przez marlon: 9/11/2011, 12:05
|
|
|
|
|
|
|
|
Ni wiem czy zdajesz sobie sprawę, że cytowany tekst także pochodzi od usera z tego forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
Faktycznie... Juliusz... Ja się pytam: na co to, po co to i dlaczego to mnie przeraża ? Tylko czekać aż ktoś wyda jego "dzieła" jako nową, opartą o cudownie ocalały rekopis kroniki Kagnimira, historię Polski która zaskoczy świat i ujawni rządzące tym światem machinacje, rodzina która kontroluje historię od wieków, która przeinaczyła wszystkie zapiski, tak aby jej ine wykryto... niby nonsens, ale z drugiej strony jak się patrzy na wandaluzję...
|
|
|
|
|
|
|
|
W maturze operonowskiej (podstawa) pani native speaker podała, że pod Clontarf in 1014 Brian Boru, king of ireland, was defeated by vikings... No normalnie krew mnie zalała ! W maturze rozszerzonej zaś było o Imperium Angkoru (!, ciekawe tematy wkraczają w matury. Jestem ciekaw kto dokładnie wysłuchał i zorientował się, że Angkor Wat nie jest stolicą), które nazwane zostało, moim zdaniem trochę niepoprawnie, Imperium Kambodżańskim.
|
|
|
|
|
|
|
|
U mnie kiedyś na sprawdzianie jeden z uczniów napisał, że Karol Wielki to ten co "zastał Polskę drewnianą, a zostawił murowaną" .
|
|
|
|
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|