|
|
Optymalne granice Polski po DWS, ankieta
|
|
|
|
QUOTE(benozaurus @ 13/12/2021, 18:26) W tym temacie nie ma czegoś takiego jak obowiązkowe 390 km2 tylko w tym o ustaleniach w techeranie. Więc może być mniej A kto mówi o obowiązku?
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Marecki384 @ 13/12/2021, 19:19) @benozaurus trzeba było dołączyć całe Grodno Brześć Kowel i Lwów Granica Zachodnia jak teraz. Nie. Proszę o merytoryczne komentarze a nie: "trzeba było"
|
|
|
|
|
|
|
|
@Benozaurus jest strategiczną linia kolejowa Lwów-Kowel-Brześć-Białystok Lwów to jak najbardziej Polskie miasto.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(benozaurus @ 13/12/2021, 21:53) QUOTE(Marecki384 @ 13/12/2021, 19:19) @benozaurus trzeba było dołączyć całe Grodno Brześć Kowel i Lwów Granica Zachodnia jak teraz.
Nie. Proszę o merytoryczne komentarze a nie: "trzeba było"
QUOTE(Marecki384 @ 13/12/2021, 22:09) Lwów to jak najbardziej Polskie miasto.
Heh, dokładnie. Merytoryczny komentarz jest taki, że Lwów był jednym z najbardziej polskich, o ile nie najbardziej polskim miastem. Takie miasto trzeba było dołączyć do Polski, co powinno być rozumiane samo przez się.
A jeżeli chodzi o resztę miast, to na pewno nie trzeba było dołączać Kowla, ani Brześcia Litewskiego (zakładam, że Polacy potrafili zbudować linię kolejową, nawet strategiczną). Grodno fajnie byłoby mieć, a przynajmniej jego połowę (granica na Niemnie), ale też nie koniecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
I dlatego po 1945 nie powstała po polskiej stronie linia kolejowa Włodawa–Terespol.
Podobnie było u Czechów, którzy zamiast zbudować nową linię kolejową woleli zająć etnicznie polskie Zaolzie.
Wychodzi na to, że po 1918 roku budowa nowych linii kolejowych stała się 100× trudniejsza niż we wcześniejszych latach.
|
|
|
|
|
|
|
|
Kowel nie potrzebny. Brześć też nie potrzebny, wystarczy tylko most przez Bug z drogą kolejową na Białystok (co uwzględniłem w mojej mapie) Co do Grodna to wystarczy jego zachodnia cześć tak żeby oprzeć granicę o Niemen. Wolę mieć cały Uznam niż wschodnie Grodno. Co do Lwowa niby Polski był ale dla Stalina to trochę osobista ambicja bo w 1920 był wśród tych co próbowali miasto zdobyć. No i ważniejszy strstegicznie jest Królewiec z całymi Prusami wsch. niż w Lwów. Po za tym wyrywać coś od sowietów co zajęli w 39 będzie o wiele trudniej niż zyskać proporcjonalny obszar na Niemcach. Dlatego uważam moją wersję za najbardziej optymalną
|
|
|
|
|
|
|
|
@benozaurus
QUOTE No i ważniejszy strstegicznie jest Królewiec z całymi Prusami wsch. niż w Lwów. W tej chwili Niemcy nie za bardzo mogą podnieść tematu wschodnich terenów Rzeszy Niemieckiej, bo uderza to również w rosyjski Kaliningrad, ale gdyby Polska została z tym tematem sama, to marny los naszych Ziem Odzyskanych.
QUOTE Dlatego uważam moją wersję za najbardziej optymalną Być może pod warunkiem, że nie nastąpiłoby zjednoczenie Niemiec. Ująłbym też z dolnośląskiego Łużyce, czyli granica na Bobrze i Kwisie, a dałbym więcej wokół Grodna.
@Amras
QUOTE A dlaczego nie może być i Szczecin i Królewiec? Może, ale moim zdaniem nie jest to optymalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Uwazam za nierealne odebranie Polsce ziem odzyskanych wraz z Królewcem po 1989. Jedyna glośniejsza sprawa kiedy o tym wspominao to ta dziwna Niemka co paradowała w mundurach 3 Rzeszy ale i ją w Niemczech nie brano na poważnie. Ja bym nie ruszał granicy na Nysie Łużyckiej nawet w zamian za nabytki w okolicach Grodna, ale to tylko moja opinia jak Kolega chce to proszę taką granicę rysować
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(benozaurus @ 14/12/2021, 19:06) Uwazam za nierealne odebranie Polsce ziem odzyskanych wraz z Królewcem po 1989.
Jedyne co dotychczas było nierealne w naszym regionie, to stabilne granice. Dlaczego nagle miałoby się to zmienić?
|
|
|
|
|
|
|
Soilless
|
|
|
II ranga |
|
  |
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 106.668 |
|
|
|
|
|
|
Duża część Polski, wiele jej ziem rdzennych, leżą w dorzeczu Odry. Kto kontroluje ujście rzeki, kontroluje kraj. Pytanie nie brzmi, czy Szczecin ma być w granicach Polski, tylko jak dalekie ma mieć zaplecze. Rędowa i Uznam wydają się wystarczające. Wyrywanie Polski z Odrowiśla to jakieś sci-fi. Może od razu wymieńmy się z Syrią, bo tam ciepło, morze, stara kultura, fajny sąsiad i sojusznik w regionie, a może i z Ameryki coś skapnie. Ja tam nie lubię zimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(MSX @ 14/12/2021, 19:34) QUOTE(benozaurus @ 14/12/2021, 19:06) Uwazam za nierealne odebranie Polsce ziem odzyskanych wraz z Królewcem po 1989.
Jedyne co dotychczas było nierealne w naszym regionie, to stabilne granice. Dlaczego nagle miałoby się to zmienić? Bo już się nie opłaca robić takich wojen jak kiedyś. Teraz to zupełnie inaczej wygląda wojny hybrydowe, mocarstwa ścierają się na bliskim wschodzie gdzie ich kraj nie ucierpi i tam demonstrują siłę. Gospodarcza rywalizacja Chiny-USA. Wojny w Europie gdzie czołgi przedają pół kontynentu to przeszłości. Niemcy nie miały żadnego interesu w zabieraniu ziem odzyskanych, jeśli PL i tak lgnęła do zachodu po 89 więc i tak będzie w gospodarczej strefie wpływu Niemiec. Mówienie, że Niemcy przyjdą i zabiorą ziemie odzyskane to jakaś bajka.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE Po za tym wyrywać coś od sowietów co zajęli w 39 będzie o wiele trudniej Jakoś z Białymstokiem się udało, a też był przez 2 lata sowiecki.
|
|
|
|
|
|
|
|
@Soilless
QUOTE Kto kontroluje ujście rzeki [Odry?], kontroluje kraj. Kiedy w historii Polski kontrolowaliśmy ujście Odry? Zasadniczo nigdy.
QUOTE Pytanie nie brzmi, czy Szczecin ma być w granicach Polski Szczecin generalnie nigdy nie był w granicach Polski, a jednak Polska jakimś cudem istniała.
QUOTE tylko jak dalekie ma mieć zaplecze. Rędowa i Uznam wydają się wystarczające. Żeby kontrolować sensowny obszar wód terytorialnych, powinniśmy mieć dwie małe wysepki na północ od Uznam - Ruden, oraz Greifswalder Oie. Polecam zerknąć na mapę, można nawet pooglądać stamtąd zdjęcia - ciekawe miejsce.
QUOTE Wyrywanie Polski z Odrowiśla to jakieś sci-fi. Kto niby chce wyrwać Polskę z dorzecza Wisły i Odry?
QUOTE Może od razu wymieńmy się z Syrią, bo tam ciepło, morze, stara kultura, fajny sąsiad i sojusznik w regionie, a może i z Ameryki coś skapnie. Ja tam nie lubię zimy.
Walczysz z wiatrakami.
@benozaurus
QUOTE Bo już się nie opłaca robić takich wojen jak kiedyś. Teraz to zupełnie inaczej wygląda wojny hybrydowe, mocarstwa ścierają się na bliskim wschodzie gdzie ich kraj nie ucierpi i tam demonstrują siłę. Gospodarcza rywalizacja Chiny-USA. Wojny w Europie gdzie czołgi przedają pół kontynentu to przeszłości. Niemcy nie miały żadnego interesu w zabieraniu ziem odzyskanych, jeśli PL i tak lgnęła do zachodu po 89 więc i tak będzie w gospodarczej strefie wpływu Niemiec. Mówienie, że Niemcy przyjdą i zabiorą ziemie odzyskane to jakaś bajka. Masz dużo racji, ale sam widziałem dwa czołgi jadące na wschód, a piechoty jedzie tam cała masa, raczej nie do walki z migrantami. Jakby Białorusi było mało, to Polacy przebierają nogami popisać się jeszcze na Ukrainie, bo kilka lat temu niestety nie udało się wplątać w konflikt z Rosją. Do tego oczywiście Defender 2021, Zapad 2021, etc. Ciekawe ilu Szczecinian zagłosowałoby za przyłączeniem do spokojnych Niemiec, żeby tylko uniknąć wojny? Niemcy jak się dobrze zakręcą, to sami do nich pójdziemy i to jeszcze z podziękowaniami. Może ze 3 lata temu uznałbym to za fantastykę, ale raczej nie dziś. Chociaż w takim przypadku, czy ZO, czy inne, raczej nie będzie miało znaczenia.
|
|
|
|
|
|
|
Soilless
|
|
|
II ranga |
|
  |
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 106.668 |
|
|
|
|
|
|
QUOTE(MSX @ 14/12/2021, 22:43) @Soilless QUOTE Kto kontroluje ujście rzeki [Odry?], kontroluje kraj. Kiedy w historii Polski kontrolowaliśmy ujście Odry? Zasadniczo nigdy. QUOTE Pytanie nie brzmi, czy Szczecin ma być w granicach Polski Szczecin generalnie nigdy nie był w granicach Polski, a jednak Polska jakimś cudem istniała. QUOTE tylko jak dalekie ma mieć zaplecze. Rędowa i Uznam wydają się wystarczające. Żeby kontrolować sensowny obszar wód terytorialnych, powinniśmy mieć dwie małe wysepki na północ od Uznam - Ruden, oraz Greifswalder Oie. Polecam zerknąć na mapę, można nawet pooglądać stamtąd zdjęcia - ciekawe miejsce. QUOTE Wyrywanie Polski z Odrowiśla to jakieś sci-fi. Kto niby chce wyrwać Polskę z dorzecza Wisły i Odry? QUOTE Może od razu wymieńmy się z Syrią, bo tam ciepło, morze, stara kultura, fajny sąsiad i sojusznik w regionie, a może i z Ameryki coś skapnie. Ja tam nie lubię zimy.
Walczysz z wiatrakami.
Ale ja z nikim nie walczę. To była odpowiedź dla kolegów proponujących Nowopolskę od Wisły po Łabę i Soławę.
Uwaga o kontrolowaniu ujść. No właśnie! I jak ta nasza Polska się miała nie kontrolując swoich rzek? Twierdzisz, że istniała- zgoda. Istniała aż przestała. To co napisałem jest cytatem, nie przypomnę sobie skąd. Myśl była taka, że kontroluje się kraj w dorzeczu. Tu kraj ma znaczenie geograficzne, a nie krah=państwo Ale popatrz gdzie jest np. Londyn i dlaczego tam i dlaczego jest stolicą. Zdrowa Polska musi kontrolować ujście Odry, nawet wzamian za całą Białoruś. Albo utracimy Wielkopolskę w wyniku naturalnych procesów.
|
|
|
|
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|