|
|
Wojny Seleucydów Na Wschodzie, i jego mapki jka by ktoś posiadał
|
|
|
|
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o samym imperium i o wojnach przezeń prowadzonych.Wiem co nieco o jego konfliktach na zachodzie (wojny z Ptolemeuszami,Lizmachem i w końcu Rzymem) ale ciekawi mnie czy wśród hinduskich księstw i królestw Seleucydzi odszukali równego sobie przeciwnika jaki w tym samym czasie pojawił się na zachodzie.
byłbym również wdzięczny za podrzucenie jakichś mapek tegoż imperium z dowolnego kresu jego istnienia.
|
|
|
|
Odpowiedzi
|
|
|
|
Wiem, że cztery lata to może niezbyt szybko, ale mam tutaj dwie mapki - raczej dosyć znane.

Przypuszczalny podział Międzyrzecza i Iranu na satrapie (ok. 301 p. n. e.). Fragment mapy KINGDOMS OF THE DIADOCHI (SUCCESSORS) after the battle of Ipsus (301 B. C.) /w:/ Shepherd W., 1923, Historical Atlas, New York. Warto zwrócić uwagę na zasugerowany przez autora bardzo mały zasięg podbojów Chandragupty, którego podboje miałyby sięgać jedynie do rzeki Indus. Autor przedstawił również satrapie Babilonii i Mezopotamii jako prowincje o większym obszarze niż w czasach panowania Achemenidów. Interesujący jest również przedstawiony na mapie rozmiar Baktrii, która prawdopodobnie była satrapią mniejszą od sąsiedniej Sogdiany.

Rozwój terytorialny imperium Seleukosa Nikatora. Repr. z.: Grainger J. D., 1993, An empire builder – Seleukos Nikator, /w:/ History Today, May, s 27. Według J. Graingera Seleukos zaraz po swoim powrocie w 312 p. n. e. zajął Babilonię, Medię, Suzjanę i Persydę. Z mapy wynika, że powierzchnia zdobytej przez Chandraguptę części Iranu była o wiele większa niż sugerują autorzy większości map. J. Grainger uznał również, że mimo klęski z 312 p. n. e. Antygon Jednooki zdołał zatrzymać północną część Mezopotamii, co wydaje się prawdopodobne.
Komentarze pochodzą z mojej magisterki, którą skończyłem po ciężkim mękach jakiś rok temu. Miałem jeszcze parę mapek, ale nie udało mi się ich wrzucić..
Ten post był edytowany przez Antoniuss: 17/09/2013, 14:50
|
|
|
|
 Posts in this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|