|
|
Najlepszy król dla Polski
|
|
|
|
QUOTE(Sobiepan @ Apr 25 2004, 02:35 PM) Bolesław Wielki vel Chrobry!!!! Heja na Łużyce i mieczykiem o bramke Kijowską pobrzdękać....
Z tego co wiem wielka brama w Kijowie powstała jakieś 20 lat po smierci Bolesława, więc nie miał w co pobrzękiwać  Ale to chyba temat na inną dyskusję.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dla mnie najlepszym był Batory, ale zaznaczyłem Łokietka bo jakoś tak mi najbardziej pasował, bo tak bym zagłosował na Batorego
|
|
|
|
|
|
|
|
Chyba największym był ten który się prawie tak nazywa tj. Kazimierz Wielki. Traktuje go bowiem jako drugiego po Mieszku I "budowniczego" państwa polskiego. Z tragicznej sytuacji wewnętrznej i międzynarodowej wyprowadził nas na wyżyny czego dowodem jest pokój kaliski, sojusz z Węgrami, kongres krakowski no i Akademia. Żaden inny król nie przeszedł tak długiej drogi: z państwa rozlatującego się do silnej i stabilnej monarchii. Szkoda tylko że nie miał potmka. Noa ale cóż! Nikt nie jest doskonały!
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
zbigwt
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 8.492 |
|
|
|
|
|
|
Znowu będe praktyczny. Kazimierz Wielki zbudował duzo grodów, zamkówi murów obronnych które jednak nikomu nie były potrzebne a utopiły niesamowite pieniądze. Wiekszosc obwarowań które wzniósł Kazimierz nie widziała przez wieki żadnego wroga, rozpadła się ze starosci lub została zniszczona przez Szwedów. Z drugiej strony ograniczała rozwój miast.
|
|
|
|
|
|
|
pre_historia
|
|
|
I ranga |
|
 |
|
|
|
Nr użytkownika: 9.686 |
|
|
|
Stopień akademicki: mgr |
|
|
|
|
Myślę, że główne kryterium to zasługi dla kraju- moim skromnym zdaniem dla gospodarki i społeczeństwa. wojny swoją drogą, ale nie przez przypadek najwięcej głosów ma Kazimierz Wielki, wiele ma zasług na swoim koncie, ale najwazniejsze, które przyczyniły się do dużego kroku naprzód Polski to Akademia Krakowska 1364 r. oraz unowocześnienie budwonictwa, wspaniałe mury obronne i wile innych.
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaznimierz Wielki - zrobił z naszego, podrzędnego na tamte czasy i warunki państwa, małe mocarstwo, zdobył część Rusi, walczył dzielnie o zjednoczenie ziem Polskich, co mu się udało tylko w części, wreszcie zreformował naszą gospodarkę, wojsko i zaczął budować, ach budować... Był też chyba najlepszym dyplomatą, który nami rządził; tak zbajerował Węgrów, że pomagali nam prawie bez korzyści wspólnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
Wg mnie Kazimierz Jagiellończyk. Zwycięstwo z Krzyżakami w wojnie trzynastoletniej... Jednak gdyby byli tu królowie elekcyjni, zagłosowałbym chyba na Władysława IV.
|
|
|
|
|
|
|
piotrb
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
|
|
Nr użytkownika: 16.586 |
|
|
|
|
|
|
zagłosowałem na Władysława Jagiełło, chociaz uważam że i on i Kazimierz Wielki byli najbardziej zasłużonymi królami Polski.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mam takich fudamentalnych władców.
Dla Kazia Wielkiego podwaliny wykonal ojciec-Władysław Łokietek. Dla Bolesława Chrobrego-Mieszko I
Dla Jagiellonów-Kazimierz Wielki.
|
|
|
|
|
|
|
Frost
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
|
|
Nr użytkownika: 20.657 |
|
|
|
Michal |
|
Zawód: Licealista |
|
|
|
|
Witam zagłosowałem na Władysława Jagiełło jakoze połaczył Litwe i Polske w jedno(Unia w Krewnie).
Ale miałem problem gdyz równie wybitnymi władcami byli Bolesław Chrobry oraz Kaznimierz Wielki
Jednak to Władysława Jagiełło wprowadził wiarę katolicką w Księstwie Litewskim. To za jego Rządow powstało jedno z najwiekrzych panstw u tego okresu Europie. To on dał wycisk krzyżakom, co prawda nie zajoł całego teremu, ale wiadomo było, ze polska jest znaczacym krajem zarowno militarnie jak i politycznie. Poza tym w 1426 r. Władysław wzmocnił zależność Mazowsza od Polski. W 1430 r. wydał przywilej jedlneński. Miedzy innymi dlatego uwazam, iż to Władziu jest The Best
(Ale to tylko moje skromne zdanie )
|
|
|
|
|
|
|
|
Zagłosowałem na Chrobrego chociaż Kazimierz Wielki byłtaką samą ważną osobistośćią w histori polski jak Chrobry.Chciałbym zauważyć ze ankietac tak jest bardzo wybrakowana brakuje tu takich osobistośći jak:Batory,W4W czy Jan III Sobieski. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
ALEksander (car I, król polski II tegoż imienia) Romanow- przywrócił Królestwo Polskie, po tym jak miało zniknąć na zawsze zniknąć z mapy Europy. Za jego panowania powstała sprawna dobrze wyposażona armia polska. Ufundowano Uniwersytet Warszawski. Nie darmo lud śpiewał "Przed twe ołtarze zanosim błaganie - króla polskiego pobłogosław PANIE!
|
|
|
|
|
|
|
wacol
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
|
|
Nr użytkownika: 20.418 |
|
|
|
Waclaw Pagorski |
|
Zawód: uczen |
|
|
|
|
Co do Bolesława Chrobrego- to tak jak napisano wcześniej- byłbym "wstrzemięźliwy". Był świetnym władcą (królem i to w dodatku pierwszym w Polsce- sam "wywalczył" korone) i pod względem politycznym i militarnym ALE chyba przeliczył się troche z atakami na sąsiadów. Pozostawił Polske w wielkim nioebezpieczeństwie- ciągle wojny i wewnętrzne (Bezprym) i zewnętrzne.... Władcą był świetnym i wiele mu zawdzięczamy ale dość "krótkowzrocznym"
Stefan Batory także jeden z lepszych- jak nie najlepszy władca Polski ale jakiś taki "mało patriotyczny"- oczywiście w moim skromnym mniemaniu.
Przemysł II jak i Łokietek- dużo im zawdzięczamy, jednak to Kazimierz Wielki "postawił kropkę na i" i jego uważam za najlepszego władcę polskiego. Jak wiele innych państw było zbieraniną licznych "państewek" (chociażby Niemcy dopiero 1871 rok). Zjednoczenie to była wielka rzecz (chodzi oczywiście o umocnienie państwa itp)
|
|
|
|
|
|
|
|
Kazimierz Wielki - z wiadomych względów .
Pozdrawiam.
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|