|
|
Średniowiecze - ciemne wieki, Czy słusznie ?
|
|
|
|
Sargon, spokojnie
QUOTE Wzmianka o "pomysłowych zastosowaniach" koła wodnego dopiero dla ostatniego wieku Cesarstwa się kupy nie trzyma - pierwszym młynem o jakim w mamy informację bezpośrednią jest ten z Kabeiry, z I w pne (Strabo "Geographia" 12.3.30) Ale czyj to był młyn ? Republiki Rzymskiej czy Królestwa Pontu ? Landes pisze o Rzymianach...i o Europie a nie Azji Mniejszej
QUOTE ). Albo o tych kompleksach kół wodnych - a Barbegal, Z tego co mi wiadomo Babergal pochodzi z IV w n.e, co niespecjalnie odbiega od tego co napisał Landes.
edycja: Chyba,że zweryfikowano wcześniejsze datowanie. Na angielskiej wiki widzę,że określają go na II w n.e. Ja wcześniej czytałem w innej(starszej) książce właśnie o IV w. n.e
QUOTE Kiedy on to pisał, jak w Polsce rządził Gomułka czy co? Została wydana po raz pierwszy w 1998 roku.
Ten post był edytowany przez marc20: 14/01/2014, 21:25
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(marc20) Ale czyj to był młyn ? Republiki Rzymskiej czy Królestwa Pontu ? Landes pisze o Rzymianach...i o Europie a nie Azji Mniejszej Zbudowany przez Mithridatesa Eupatora. Wspomniałem o tym tylko i wyłącznie dlatego, ze to najstarsza wzmianka konkretnie o młynie wodnym (o kołach wodnych są wcześniejsze, ale to offtop). A mowa była o Cesarstwie - anyway, jest zupełną nieprawdą, ze zastosowano młyny wodne dopiero w ostatnim wieku istnienia Cesarstwa.
QUOTE Z tego co mi wiadomo Babergal pochodzi z IV w n.e, co niespecjalnie odbiega od tego co napisał Landes.
edycja: Chyba,że zweryfikowano wcześniejsze datowanie. Na angielskiej wiki widzę,że określają go na II w n.e. Ja wcześniej czytałem w innej(starszej) książce właśnie o IV w. n.e II w n.e.
QUOTE Została wydana po raz pierwszy w 1998 roku. Czyli musiał długo robić notatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jesli chodzi o Doomsday, to University of Hull udostepnilo dane ze swoich badan i tutaj jesli lista mlynow (wodnych albo z napedem 'kopytnym') z Doomsday: http://www.windmillworld.com/watermills/domesday.htm
Warto przeczytac ostrzezenie dotyczace surowych danych, czyli, ze jest to lista niekompletna i ze sa to dane przyblizone. Daje to jednak obraz zageszczenia obiektow.
|
|
|
|
|
|
|
vendetta_222
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 57.516 |
|
|
|
|
|
|
Może zadam pytanie z trochę innej beczki. Czy można stwierdzić że Dark Ages trwały od upadku Rzymu do XIII czyli do zdobycia Konstantynopola przez łacinników? Doskonale rozumiem że szukanie ram w historii mija się z celem gdyż praktycznie co autor to inne ramy czasowe. Chodzi mi o to czy można uznać że upadek Bizancjum i koniec krucjat na bliskim wschodzie to i schyłem mrocznych wieków? Bo czy wraz z zakończeniem krucjat nie zaczeły dopeiro zachodzić pewne zmiany które doprowadziły do całej serii dalszych wydarzeń które nadały bieg pełnemu średniowieczu?
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(vendetta_222 @ 14/02/2014, 0:34) Może zadam pytanie z trochę innej beczki. Czy można stwierdzić że Dark Ages trwały od upadku Rzymu do XIII czyli do zdobycia Konstantynopola przez łacinników? Doskonale rozumiem że szukanie ram w historii mija się z celem gdyż praktycznie co autor to inne ramy czasowe. Chodzi mi o to czy można uznać że upadek Bizancjum i koniec krucjat na bliskim wschodzie to i schyłem mrocznych wieków? Bo czy wraz z zakończeniem krucjat nie zaczeły dopeiro zachodzić pewne zmiany które doprowadziły do całej serii dalszych wydarzeń które nadały bieg pełnemu średniowieczu? Według mnie nie. Zdobycie (dość krótkotrwałe zresztą) Konstantynopola przez łacinników nie wpłynęło na życie w Europie nawet w przybliżeniu w takim stopniu jak jego upadek przed Turkami i ich trwałe osadzenie się w tej części Europy i (zwłaszcza!)odkrycie Ameryki. Poza tym po krucjacie z 1204 roku były jeszcze następne...
|
|
|
|
|
|
|
vendetta_222
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
|
|
Nr użytkownika: 57.516 |
|
|
|
|
|
|
Ok ciekaw jestem tego bo nieopatrznie w dyskusji rzuciłem tekstem że okres zwany potocznie Dark Age można podciągnąć po XI wieku.
|
|
|
|
|
|
|
Jarosław76
|
|
|
I ranga |
|
 |
|
|
|
Nr użytkownika: 90.632 |
|
|
|
Jaroslaw Dabrowski |
|
Stopień akademicki: magister |
|
Zawód: historyk |
|
|
|
|
QUOTE(Tacin @ 25/04/2005, 20:56) Jak myslicie czy słusznie średniowiecze nazywa się ciemnymi wiekami, czy to faktycznie okres głupoty i bezmyślności ludzi. Bo ja myśle, że nie. A wy?
Średniowiecze całkowicie niesłusznie nazywa się ciemnymi wiekami. Za PRL-u taka propagandę rozsiewano że średniowiecze to epoka zacofana, epoka głupoty i ciemności. Między innymi dlatego że kościół wtedy działał prężnie. To kościół rozwijał piśmiennictwo, wiele nauk przyniósł kościół.Ogromna rola kościoła w rozwoju ówczesnych społeczeństw jest niepodważalna
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Jarosław76 @ 9/04/2014, 17:07) QUOTE(Tacin @ 25/04/2005, 20:56) Jak myslicie czy słusznie średniowiecze nazywa się ciemnymi wiekami, czy to faktycznie okres głupoty i bezmyślności ludzi. Bo ja myśle, że nie. A wy? Średniowiecze całkowicie niesłusznie nazywa się ciemnymi wiekami. Za PRL-u taka propagandę rozsiewano że średniowiecze to epoka zacofana, epoka głupoty i ciemności. Między innymi dlatego że kościół wtedy działał prężnie. To kościół rozwijał piśmiennictwo, wiele nauk przyniósł kościół.Ogromna rola kościoła w rozwoju ówczesnych społeczeństw jest niepodważalna
Z czasów PRL-ów pochodzi pogląd na chłopa średniowiecznego - uciskanego bardziej niż stopa starej Chinki.
QUOTE Ok ciekaw jestem tego bo nieopatrznie w dyskusji rzuciłem tekstem że okres zwany potocznie Dark Age można podciągnąć po XI wieku.
A dlaczego tak?
|
|
|
|
|
|
|
Jarosław76
|
|
|
I ranga |
|
 |
|
|
|
Nr użytkownika: 90.632 |
|
|
|
Jaroslaw Dabrowski |
|
|
Zawód: historyk |
|
|
|
|
Wogóle weźmy np. ziemie polskie. We wczesnym średniowieczu to rozsiane luźne plemiona, grody gdzieniegdzie a porównajmy do schyłku średniowiecza gdzie mamy już zorganizowane państwo, uniwersytet, inne uczelnie wyższe. Porównajmy uzbrojenie z np. X wieku a XV to istny postęp technologiczny. Porównajmy budownictwo z X wieku albo wcześniejsze jeszcze a katedry gotyckie z późniejszych lat. Wogóle trzeba też wziąć pod uwagę to że w średniowieczu powstały państwa, które w niemalże niezmienionym kształcie przetrwały do dzić. To tylko niektóre i wybrane przykłady. I jak tu mówić o zacofaniu, ciemnocie i głupocie ??????
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Jarosław76 @ 10/04/2014, 11:58) Wogóle weźmy np. ziemie polskie. We wczesnym średniowieczu to rozsiane luźne plemiona, grody gdzieniegdzie a porównajmy do schyłku średniowiecza gdzie mamy już zorganizowane państwo, uniwersytet, inne uczelnie wyższe. Porównajmy uzbrojenie z np. X wieku a XV to istny postęp technologiczny. Porównajmy budownictwo z X wieku albo wcześniejsze jeszcze a katedry gotyckie z późniejszych lat. Wogóle trzeba też wziąć pod uwagę to że w średniowieczu powstały państwa, które w niemalże niezmienionym kształcie przetrwały do dzić. To tylko niektóre i wybrane przykłady. I jak tu mówić o zacofaniu, ciemnocie i głupocie ?????? Bo głupi nie znają tabletów. Siła propagandy, upraszczania, fałszowania, zaklinania, półprawd, kłamstewek, niedomówień, erystyki, zasłania się autorytetami czy wreszcie zwyczajnej głupoty i ignorancji jest naprawdę wielka, i niestety bardzo często (także i w tym wypadku) widać tego smutne efekty.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciemne wieki to też efekt propagandy oświeceniowej. Oświecone, racjonalne (ateistyczne) społeczeństwo kontra stare, zacofane, religijne wieki poprzednie. To też efekt walki filozofów oświeceniowych z Kościołem. Trzeba było też uzasadnić zbrodnie w czasie Rewolucji Francuskiej. Więc wymyślono miliony ofiar inkwizycji, miliony spalonych czarownic.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE miliony ofiar inkwizycji, miliony spalonych czarownic. Z tym, że wtedy ludność Europy się w tych milionach liczy...
Zdaje mi się jednak, że największe nasilenie działań inkwizycji miało miejsce juz po okresie średniowiecza... Ale to nie wątek o tym, mamy już odpowiedni założony przez Gustawa II Adlofa.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Petro
|
|
|
I ranga |
|
 |
|
|
|
Nr użytkownika: 7.861 |
|
|
|
|
|
|
|
Według mnie w średniowieczu było zaledwie kilka, stosunkowo krótkich okresów o których można mówić jako o wiekach ciemnych. Na pewno zaliczyłbym do nich okresy przejściowe: - V w: między rozpadem imperium rzymskiego, a rozwojem królestw barbarzyńskich - X w: między rozpadem imperium karolińskiego, a narodzinami imperium ottońskiego - być może czasy epidemii czarnej śmierci Ale stosowanie retoryki oświeceniowej w jakimkolwiek stopniu do tej bogatej epoki w całości jest po prostu zbrodnią :-) warto pamiętać chociażby o tak zwanym renesansie XII wieku, renesansie karolińskim, przejrzeć listę z wynalazkami i zobaczyć jak wiele pochodzi z epoki itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam.
CODE listę z wynalazkami i zobaczyć jak wiele pochodzi z epoki itd.
Klik. Jeśli masz ochotę o tym porozmawiać zapraszam tu . Niewiele się dzieje i działo w tym temacie... .
QUOTE retoryki oświeceniowej
A bo tylko?
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Petro @ 24/04/2014, 21:12) Według mnie w średniowieczu było zaledwie kilka, stosunkowo krótkich okresów o których można mówić jako o wiekach ciemnych. Na pewno zaliczyłbym do nich okresy przejściowe: - V w: między rozpadem imperium rzymskiego, a rozwojem królestw barbarzyńskich Jak już to VI-VII. W historii gospodarczej dla byłej Części Zachodniej widać sporą zapaść. Justynian wykańcza Italię, Frankowie et consortes na razie wiercą się niespokojnie w przyszłej Francji na północy nie lepiej, a Słowianie dopiero się rozpełzają. 2/3 kontynentu w stanie remontu. Aczkolwiek w Konstantynopolu trwa właśnie wielkie sprzątanie prawa, a Wizygoci pracowicie przepisują* Kodeks Teodozjusza. (Lex Romana Visigothorum) Jak przystało na prawdziwych dzikusów z czarnej dziury czasu, wywalą z tego kodeksu nieco praw faworyzujących jedyną słuszną religię, bo mają u siebie tak ze 4-5 wyznań. A Justynian będzie nawracał siłą, nawet wbrew oporom co światlejszych biskupów. LRV przetrwa na terenie Hiszpanii i Francji, zanim Europa na nowo zachłyśnie się wersją z Bizancjum.
W V w. to Rzymianie jeszcze nie wiedzą, że im właśnie… coś upadło.
* rzymscy poddani gockich królów, rzecz jasna.
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|