|
|
Doroczne nagrody Subforum, Zabawa wakacyjna
|
|
|
|
Panowie, jako, że są wakacje co dla przynajmniej części z nas oznacza więcej czasu, proponuję następującą zabawę: Nagrody Subforum
Przyznawalibyśmy je dorocznie w kilku lub kilkunastu kategoriach, oczywiście zobowiązuję się prowadzić całe przedsięwzięcie.
ZASADY: Najpierw przez określony czas, powiedzmy tygodnia forumowicze przysyłają swoje nominacje do określonych kategorii. Na tej podstawie w każdej kategorii typujemy trzech lub pięciu jeśli konkurencja będzie na poziomie kandydatów. Przez kolejny tydzień forumowicze typują zwycięzce.
KATEGORIE: Proponuję:
-Najlepszy HBek -Najlepszy Infort -Najlepsza książka (obie serie) -Autor Roku -Najlepsza Okładka roku w HB -Najlepsza Okładka roku w Inforcie -Najgorsza książka roku -Największy zawód roku -Najbardziej pozytywnie zaskakująca i odkrywcza książka roku
ZAKRES CZASOWY:
Myślę, że moglibyśmy przyznać wyróżnienia od 2004 r, kiedy to na rynek wszedł Infort. (co prawda wydał wtedy tylko 2 pozycję) na początek jednak zrobić rok 2007.
Co myślicie ? Czekam na opinie, modyfikację pomysłu i nowe kategorię.
PS: albo na opinie Primo, że zabawa ta nie ma sensu
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Marchi @ 5/07/2008, 12:57) PS: albo na opinie Primo, że zabawa ta nie ma sensu  Prawie każda zabawa ma sens, o ile znajdą się chętni do udziału w niej. Cofanie się aż do 2004 roku jest trochę bez sensu, ale spokojnie możemy przeprowadzić taki rozbudowany plebiscyt za ubiegły rok.
Jeśli miałbym coś sugerować, to jednak rezygnację ze "Złotych Malin", czyli nagród za najgorszą książkę, największy zawód itp. Mogłoby to wyglądać na piętnowanie niektórych autorów i tytułów. Lepiej popatrzmy na jaśniejszą stronę życia i promujmy to, co dobre i warte polecenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak uważasz, nie mniej czemu nie możnaby wskazać najgorszej książki ? 
Doszedł mi jeszcze pomysł na "DEBIUT PISARSKI ROKU".
Można zrobić rok 2007, a jak będzie popyt to się cofnąć. Póki co jednak chętnych nie ma
|
|
|
|
|
|
|
|
Jestem za Rezygnację ze "złotych malin" nie uważam za słuszną - choć można by ja zmniejszyć do jednej kategorii. Wtedy mielibysmy wiele kategorii pozytywnych i tylko jedną negatywna. Proporcja byłaby OK - znaczy się patrzymy w przyszłość!
Łukasz
|
|
|
|
|
|
|
|
Ok, cieszę się, że autor HBków się zgłasza
Póki co 3 chętnych, czekamy na jeszcze 3 i zaczynamy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Również się zgłaszam do tego ciekawego projektu . I popieram Łukasza, co do tego, że "książkowe maliny" powinny zostać .
Pozdrawiam! DW
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja chcę się bawić, ja!
Co do "malin" to jestem za Łukaszem i Damianem, chociażby tylko dlatego żeby piętnować Geoferego Swaina.
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
Ok, myśle, że możemy więc zaczynać:
Oto książki brane pod uwagę:
HISTORYCZNE BITWY:
Civita Castellana 1798 M.Witasek Falklandy - Port Stanley 1982 K.Kubiak Smoleńsk 1812 A.Dusiewicz Navarino 1827 A.Bojarski Sand Creek 1864 J.Wojtczak Cecora 1620 K.Śledziński Adrianopol 378 Frigidus 394 D.Gazda Wyprawa Sycylijska 415-413 pne G.Lach Charków Donbas 1943 Ł.Przybyło Sadowa 1866 R.Dzieszyński Chocim 1673 D.Orłowski
INFORTEDITIONS:
Biała Cerkiew 23-25 IX 1651 M.Domagała Powstanie Kozackie 1637 M.Gawęda Wyprawa Sobieskiego 1672 M.Sikorski Wojny Włoskie 1494-1559 P.Tafiłowski Od Staroduba do Moskwy A. Przepiórka Kampanie Galijskie Juliana Ap. T. Szeląg Wyprawa na Suczawę 1653 D.Milewski Od Batohu do Żwańca T. Ciesielski
Proszę każdego forumowicza o przysłanie na mój PM po 5 jak najbardziej subiektywnych typów (może być mniej) w każdej z poniższych kategorii:
-Najlepszy HBek -Najlepszy Infort -Najlepsza książka (obie serie) -Autor Roku -Najlepsza Okładka roku w HB -Najlepsza Okładka roku w Inforcie -Najgorsz Okładka roku (dodałem jeszcze...) -Najgorsza książka roku -Najbardziej pozytywnie zaskakująca i odkrywcza książka roku -Najlepszy pisarski debiut roku
Myśle, że dajemy od dziś około 2 tygodnie, żeby każdy mógł pomaszerować do księgarni/biblioteki i zapoznać się choć pobieżnie z nieczytanymi tytułami. Nominację zostaną ogłoszone więc 20 lipca.
ZAPRASZAM WSZYSTKICH
|
|
|
|
|
|
|
|
Panowie, jeszcze tydzień, a mam dopiero dwa komplety nominacji !
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie chcę wam psuć zabawy ale... Choć pomysł nie wydaje się zły - na to subforum zagląda regularnie garstka osób - nie sądzę aby takie roczne podsumowanie było choćby w ułamku promila miarodajne.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Marchi) -Najlepszy HBek -Najlepszy Infort -Najlepsza książka (obie serie) Czy najlepsza książka wygrywa również w kategorii seryjnej, czy też z urzędu w serii wygrywa książka druga? Tak z ciekawości pytam
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Marchi @ 14/07/2008, 0:04) Panowie, jeszcze tydzień, a mam dopiero dwa komplety nominacji !  Już wysyłam do Ciebie "pm-ke" z moim prywatnym rankingiem.
QUOTE(Krzysztof M. @ 14/07/2008, 7:56) Nie chcę wam psuć zabawy ale... Choć pomysł nie wydaje się zły - na to subforum zagląda regularnie garstka osób - nie sądzę aby takie roczne podsumowanie było choćby w ułamku promila miarodajne. To tylko zabawa Krzyśku. Użytkownicy Naszego Forum nie są oczywiście grupą reprezentatywną zbieraczy książek historyczno-militarnych, ale ranking i tak ma sens, więc Ty jako HB-kowy autorytet przedstaw swoje nominacje. 
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Mintho @ 14/07/2008, 7:44) QUOTE(Marchi) -Najlepszy HBek -Najlepszy Infort -Najlepsza książka (obie serie) Czy najlepsza książka wygrywa również w kategorii seryjnej, czy też z urzędu w serii wygrywa książka druga? Tak z ciekawości pytam 
Zobaczymy. Forumowicze wysyłają propozycję nominacji, a z nominowanych wybiorą najlepszą książkę. Wg. logiki ta, która będzie najlepsza ogólnie powinna wygrać swoją serię, ale różnie może być 
Krzyśku...od długiego czasu zajmujemy się tymi dwiema seriami. Regularnie piszę u nas kilku autorów obecnych lub przyszłych, zagląda czasem kilku kolejnych. Myślę, że fajnie jest przyznać własne nagrody
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Gronostaj @ 14/07/2008, 10:42) To tylko zabawa Krzyśku. Użytkownicy Naszego Forum nie są oczywiście grupą reprezentatywną zbieraczy książek historyczno-militarnych, ale ranking i tak ma sens, więc Ty jako HB-kowy autorytet przedstaw swoje nominacje.  Pozdrawiam!
Każda zabawa ma sens jeśli są chętni do wzięcia udziału - z tego co na razie widzę jest z tym krucho. Osobiście preferuję metodę recenzji - czyli czarno na białym co mi się podoba, a co nie w danej publikacji. Nie jestem za dobry w "rozdawaniu gwiazdek", ani nie bardzo lubię to robić. Stąd też np. nie wziąłem udziału w ustalaniu rankingu HB-ków.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE( Marchi @ 14/07/2008, 00:04 ) Panowie, jeszcze tydzień, a mam dopiero dwa komplety nominacji !
Swój ranking już ci wysłałem Marchi .
QUOTE( Krzysztof M. @ 14/07/2008, 07:56) Nie chcę wam psuć zabawy ale... Choć pomysł nie wydaje się zły - na to subforum zagląda regularnie garstka osób - nie sądzę aby takie roczne podsumowanie było choćby w ułamku promila miarodajne.
Nieliczna garstka tu zaglądających jest niestety oznaka, że czytelnictwo w Polsce zanika, co jest niestety bardzo smutne, ale prawdziwe . Są na szczęście zapaleńcy, którzy jeszcze czytają, ratując dzięki temu to subforum. Więc dopóki Krzysztofie są chętni, żeby takie zabawy organizować i zarazem brać udział, oznacza to, że Ostatni Mohikanie nie są tymi ostatnimi .
Pozdrawiam! DW
|
|
|
|
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|