|
|
Okładki zapowiadanych HB-ków, wątek oficjalny, dyskusja, polemika
|
|
|
tomek28264
|
|
|
I ranga |
|
 |
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 106.602 |
|
|
|
Tomasz |
|
Zawód: Inspector |
|
|
|
|
Witam Czy ktoś może wie kiedy będzie okładka do Fallen Timbers 1794 ?.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(tomek28264 @ 25/10/2021, 12:54) Witam Czy ktoś może wie kiedy będzie okładka do Fallen Timbers 1794 ?. Najczęściej, jeśli nie zrobi tego sam autor, okładka do kolejnego HB-ka jest publikowana przez wydawnictwo wtedy, kiedy poprzedni pojawia się fizycznie na rynku. Gabiene niedługo wyjdzie, także i okładkę Fallen Timbers też niedługo zobaczymy.
Ten post był edytowany przez wysoki: 3/11/2021, 16:56
|
|
|
|
|
|
|
|
Okładka Fallen Timbers 1794 w pełnej okazałości.
Załączona/e miniatura/y
|
|
|
|
|
|
|
|
Niestety okładka z przekłamaniem. Pierwszy i ostatni wagon "Hallerczyka" to były wagony artyleryjskie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Oj tam, oj tam! Najważniejsze, że nasi biją ,,Szwejków"
|
|
|
|
|
|
|
|
Czyli nie tylko mnie ta postać żołnierza czechosłowackiego na pierwszym planie za bardzo przypomina Szwejka. To psuje cały efekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Paul Yank @ 21/12/2021, 14:37) Oj tam, oj tam!  Najważniejsze, że nasi biją ,,Szwejków" 
miejmy nadzieję że w treści książki już nie będzie większych błędów, powtarzania "mitów" o 20 zamordowanych pod Stonawą, dobiciu kpt. Hallera itp. ahistorycznych "rewelacji"...
|
|
|
|
|
|
|
|
A czy jest wersja dla osób spoza domeny FB?
|
|
|
|
|
|
|
tomek28264
|
|
|
I ranga |
|
 |
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 106.602 |
|
|
|
Tomasz |
|
Zawód: Inspector |
|
|
|
|
Okladka super.P Marek to jeden z najlepszych malarzy batalistow w naszym kraju.Jestem ciekaw z jakich źródeł korzystał jeśli chodzi o mundury i uzbrojenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
A więc tak, nie mogę wypowiadać się za p. Szyszko, ale po części brałem udział w powstawaniu okładki. Jako, że zostałem zapytany przez redaktora serii "co bym widział na okładce?", przedstawiłem trzy propozycje, z których wyciąganie z wody wodza Halap (Aleppo) miało pierwszeństwo. Przesłałem Redaktorowi "scenę źródłową", którą załączam poniżej:
i nakreśliłem jak ja to widzę (słowem klucz było: okładka Mohacz 1526).
Wiem, że p. Redaktor dorzucił jakieś rzeczy od siebie - odpowiadał za wkładkę ilustracyjną do zeszytu o bitwie pod Kadesz, będącego dodatkiem do gazety (Rzeczpospolita) oraz mapy bitwy robione przeze mnie, które po dostosowaniu do szaty graficznej serii trafiły do książki. Sam nie wysyłałem, żadnych dodatkowych materiałów - ufałem, że Ilustrator sobie poradzi, bowiem ma na koncie już kilka większych ilustracji o tematyce egipskiej (Hatszepsut wizytująca Deir el-Bahari, rytuał otwarcia ust, widok z lotu ptaka na egipską ludność przy piramidach) oraz hetyckiej (jedna scena z czasopisma Desperta Ferro).
Sami Hetyci są wyraźnie wzorowani na przedstawieniach z egipskich reliefów, które dość łatwo można znaleźć w internecie - przerysy większości z nich są dostępne np. tutaj: https://archive.org/details/handbuchdervorg...age/54/mode/2up - Bitwy pod Kadesz dotyczą TAFEL 52 - TAFEL 61. Ale warto też, poszperać w google grafika, żeby zobaczyć jak wyglądają w rzeczywistości.
Trudniej rozpoznać, na czym jest wzorowana postać w centralnej części okładki, a szczególnie jej nakrycie głowy - podejrzewam, że p. Szyszko za inspirację hełmu z rogami w takim położeniu, posłużyło charakterystyczne przedstawienie Baala z Ugarit, jako miejsca leżącego bardzo blisko Aleppo - wg. mnie super rozwiązanie, bo ewidentnie wskazuje na syryjską proweniencję księcia (wicekróla):

Co do zbroi łuskowych to zarówno w Anatolii, jak i Egipcie zachowały się pojedyncze zbrojniki z brązu, a jak całość się prezentowała to najlepiej podejrzeć na malowidłach z grobowca Kenamona (TT93). Jako ciekawostkę dodam, że przetrwała również zbroja wykonana z łusek skórzanych - jej zdjęcie zostało zamieszczone we wkładce książki 
Jeden z wspomnianych wyżej pancerzy namalowanych w tebańskim grobowcu nr 93:

Ten post był edytowany przez DraicoQ: 17/01/2022, 20:12
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|