|
|
Matura: przygotowanie sie do egzaminow, Temat kontynuowany od 2004
|
|
|
Tomek z Łodzi
|
|
|
III ranga |
|
 |
|
Grupa: Polskie Towarzystwo Historyczne |
|
|
Nr użytkownika: 1.064 |
|
|
|
Tomasz Pietras |
|
Stopień akademicki: dr |
|
Zawód: historyk |
|
|
|
|
Zachęcam do umieszczania w tym wątku linków do znalezionych w sieci interesujacych i przydatnych stron z materiałami dla maturzystów z historii, np. przykładowymi pytaniami, tekstami źródłowymi, zestawieniami, repetytoriami...
Zacznę od strony PTH w Łodzi (dział Dydaktyka). Znajdziecie tu zestaw przykładowych tekstów źródłowych z pytaniami i odpowiedziami przygotowany przez dra Jana Chańko z Uniwersytetu Łódzkiego oraz ciekawy artykuł na temat testów egzaminacyjnych z historii pod wiele mówiącym tytułem - Kochać czy nienawidzić :
Teksty źródłowe z historii Testy egzaminacyjne z historii
|
|
|
|
|
|
|
|
www.poczet.com - świetna sprawa... idealne zestawienie wydarzeń z datami za panowania polskich królów.
www.historia.rosji.prv.pl - cała masa biogramów ważnych ludzi dla historii Rosji. Przede wszystkim warto zapoznać się z niektórymi biogramami ludzi żyjącymi w XX w., gdyż jest wśród nich kilka ważnych postaci omawianych w programie szkolnym.
Polecam także zapoznanie się z polska stroną o komuniźmie... niestety adresu nie pamietam.
Ale przede wszystkim książki książki książki
|
|
|
|
|
|
|
|
www.nauka.pl
ponad 600 prac z historii... polecam
|
|
|
|
|
|
|
ania555
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
Grupa: Użytkownik |
|
|
Nr użytkownika: 2.601 |
|
|
|
|
|
|
Mam wielką prośbe szczegolnie do nauczycieli historii mianowicie prosze o info jak dobrze napisać wypracowanie na maturze rozszezonej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Podstawowa sprawa to zrozumieć temat wypracowania i pisać na temat, a nie o wszystkim byle tylko było napisane.
|
|
|
|
|
|
|
ania555
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
|
|
Nr użytkownika: 2.601 |
|
|
|
|
|
|
O tym wiem, natomiast potrzebny mi plan wypracowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
eee no to taki standard przeciez :/ wstep-rozwiniecie-zakonczenie
i przykladowo - wstep: wprowadzasz pokrotce epoke, definiujesz pojecia zawarte w temacie, zakladasz ramy czasowe, mowisz czym sie zajmiesz ew. wskazujesz dlaczego uklad pracy jest chronologiczny/problemowy/mieszany
rozw: problemowy/chronolgiczny/mieszany sposob prezentacji wydarzen, dobrze jest podpierac sie datami lub dalszymi oznczeniami okresu historycznego (cokolwiek to znaczy ) jak same lata, wieki (nie zna sie daty to lepiej napisac np II polowa XVII wieku niz nic). Dobrze jest powolywac sie na opinie znanych historykow jesli takowe znamy. Ze zdarzen wybieramy rzecz jasna tylko kluczowe dla tematu (mala objetosc :/) i powstrzymujemy sie od zbednego dywagowania, dygresje i tak nie bede zapewne pktowane, tylko zabieraja czas i miejsce. Rzecz jasna poza suchym przedstawianiem faktów nalezy je laczyc w logiczna calosc oraz komentowac dlaczego bylo tak a nie inaczej - krotko mowiac - wykazywac zwiazki przyczynowo-skutkowe.
Zakonczenie: podsumowanie, wnioski do jakich doszlismy, jakis madry cytat jesli znamy , mozna odniesc do wspolczesnosci (ale na maturze to chyba zbedne), zamiast wykazywac sie umiejtnosciami pisarskimi mozna pojsc na latwizne i wykazac glowne skutki jakie wywarl na dzieje problem zawarty w temacie (latwizna - nie latwizna). Warto poczytac jakies krtkie eseje historykow, ksiazki historyczne tez sa budowane w oparciu o taki schemat (chyba wszstkie prae naukowe?)
|
|
|
|
|
|
|
metabolic
|
|
|
Nowicjusz |
|
|
|
|
|
Nr użytkownika: 8.623 |
|
|
|
|
|
|
przydało mi sie co piszesz 
ale jednak może jakiś przykład takiej pracy? ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
Szelągowska Krystyna WYKŁADY Z HISTORII POWSZECHNEJ DLA LICEÓW I TECHNIKÓW, WSiP
Poczytaj sobie, to takie eseje o najwazniejszych zagadnieniach z hist. MOżesz przejżeć tez takie wydawnictwa dla maturzystów i kandydatów na studia, jak np. ZAGADNIENIA EGZAMINACYJNE NA WYDZIAŁ PRAWA I ADMINISTRACJi (Kościałkiewicz, Waglińska, Biegaj, Rusik, Rostecki), tylko z tym ostrożnie, bo jest trochę błędów.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jeśli chcesz "formularz" rozprawki- napisz na polskaflota@wp.pl Histbelfer
|
|
|
|
|
|
|
|
Zaraz, zaraz. Z tego, co się orientuję, wypracowanie na maturze w zasadzie nie ma mieć formy wypracowania, ale 'opracowania'. Tam nikt nie ocenia formy tekstu, nie patrzą na rozwinięcią i inne humanistyczne duperele, za które dostaje się punkty na maturze z polskiego. Jest za to krwawy klucz, który zawiera spis punktowanych, bardzo konkretnych wydarzeń. W zasadzie, jeśli się nie mylę, można owoż wypracowanie napisać od kresek, bo i tak nic to nie zmieni... Czy nie jest tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam,
Coś nie mogę się doszukać podobnej kwestii na pierwszej stronie z tematami, więc zapytam wprost: jakie zakupić testy maturalne z historii? Myślałem nad OPERONEM, ale nie wiem, czy nie ma lepszych. Jakieś propozycje?
Z góry dzięki Zdrowie
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|