|
|
Kultura Zukowska, gdzie informacje
|
|
|
|
Profesor Parczewski wspomniał w poniższej debacie o historii starożytnej Europy (około 3 godziny i 50 minuty, przed wyjściem na pociąg) o archeologicznej kulturze zukowskiej (może i przez v, bo nigdzie nie znalazłem o niej informacji). Czy można o niej poczytać więcej w internecie lub w książkach dostępnych w bibliotekach, bo przyznam, że dla laika ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć? Domyślam się, że nazwa pochodzi od wykopalisk z Żukowic pod Głogowem, ale tak na prawde nie wiem. Z tego co mówi profesor, to ta kultura była pierwszą falą słowiańską w dorzeczu Odry. Czy to prawda i na jakim odcinku Odry? Górny, Dolny Śląsk? Skąd przybyła, jak powstała i w co wyewoluowała?
https://www.youtube.com/watch?v=Cm3yKnHYPXc
|
|
|
|
|
|
|
|
A możesz podać jakiś bardziej dokładny namiar minutowy? Tak szczerze mówiąc dla mnie ten wykład jest dosyć nudnawy i nie chce mi się oglądać uważnie przez pełne pół godziny. Zacząłem to oglądać od wskazanej godziny ok. 3:50, w końcu przeleciałem do wyjścia profesora na pociąg, i niestety nie zauważyłem wspomnienia o tej kulturze.
Natomiast w pracy A. Buko Archeologia Polski wczesnośredniowiecznej (ja mam wydanie z roku 2006) znajduje się mapa przedstawiająca najstarsze strefy zasiedlenia wczesnosłowiańskiego na ziemiach polskich. Wynika z niej, że na Śląsku były trzy. Idąc od północy: - od wideł pomiędzy Nysą Łużycką a Odrą, biegnąca na południe między Nysą a Bobrem mniej więcej na wysokość Żagania - między Bobrem a Obrą, przekraczająca Odrę w pasie od mniej więcej Bytomia do Ścinawy - na zachód od Wrocławia.
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(wysoki @ 4/05/2020, 17:41) A możesz podać jakiś bardziej dokładny namiar minutowy? Tak szczerze mówiąc dla mnie ten wykład jest dosyć nudnawy i nie chce mi się oglądać uważnie przez pełne pół godziny. Zacząłem to oglądać od wskazanej godziny ok. 3:50, w końcu przeleciałem do wyjścia profesora na pociąg, i niestety nie zauważyłem wspomnienia o tej kulturze. Natomiast w pracy A. Buko Archeologia Polski wczesnośredniowiecznej (ja mam wydanie z roku 2006) znajduje się mapa przedstawiająca najstarsze strefy zasiedlenia wczesnosłowiańskiego na ziemiach polskich. Wynika z niej, że na Śląsku były trzy. Idąc od północy: - od wideł pomiędzy Nysą Łużycką a Odrą, biegnąca na południe między Nysą a Bobrem mniej więcej na wysokość Żagania - między Bobrem a Obrą, przekraczająca Odrę w pasie od mniej więcej Bytomia do Ścinawy - na zachód od Wrocławia. 3 godz. i 54. minuta. Pod koniec tej minuty.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki, jutro sobie zerknę
|
|
|
|
|
|
|
|
Z tego co słyszę profesor mówi o kulturze Zukov, zukowskiej, w dorzeczu Odry. Mnie to brzmi na nazwę niepolską, czyli albo czeską, albo niemiecką. Mam nadzieje, że Polak posłużyłby się literą 'ż" i wyraźnym "w", gdyby miało chodzić o nazwę pochodząca od polskiej miejscowości. Dorzecze Odry też znacznie poszerza problem. Może trzeba szukać w kierunku np. czeskiego Zukova?
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(wysoki @ 7/05/2020, 9:41) Z tego co słyszę profesor mówi o kulturze Zukov, zukowskiej, w dorzeczu Odry. Mnie to brzmi na nazwę niepolską, czyli albo czeską, albo niemiecką. Mam nadzieje, że Polak posłużyłby się literą 'ż" i wyraźnym "w", gdyby miało chodzić o nazwę pochodząca od polskiej miejscowości. Dorzecze Odry też znacznie poszerza problem. Może trzeba szukać w kierunku np. czeskiego Zukova? Nie wiem, nie znam się, ale nie uzyskać na to odpowiedzi na tym forum o czymś świadczy...
|
|
|
|
|
|
|
|
QUOTE(Mścisław100 @ 7/05/2020, 20:45) QUOTE(wysoki @ 7/05/2020, 9:41) Z tego co słyszę profesor mówi o kulturze Zukov, zukowskiej, w dorzeczu Odry. Mnie to brzmi na nazwę niepolską, czyli albo czeską, albo niemiecką. Mam nadzieje, że Polak posłużyłby się literą 'ż" i wyraźnym "w", gdyby miało chodzić o nazwę pochodząca od polskiej miejscowości. Dorzecze Odry też znacznie poszerza problem. Może trzeba szukać w kierunku np. czeskiego Zukova? Nie wiem, nie znam się, ale nie uzyskać na to odpowiedzi na tym forum o czymś świadczy... Temat jest w trochę dziwnym miejscu, może lepiej by się sprawdził w Slowianach?
|
|
|
|
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
Śledź ten temat
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym temacie dodano odpowiedź, a ty nie jesteś online na forum.
Subskrybuj to forum
Dostarczaj powiadomienie na email, gdy w tym forum tworzony jest nowy temat, a ty nie jesteś online na forum.
Ściągnij / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innym formacie lub zobacz wersję 'do druku'.
|
|
|
|