1. To że nie przeczytałem pozycji, które przeczytałeś szanowny użytkowniku, nie znaczy, że nie mogłem zdobyć wystarczającej wiedzy z innych źródeł
Oczywiście, że mogłeś, ja zaś jestem w takim razie ciekaw jakich.
Chyba nie ma problemu z tym abyś je ujawnił?
Tamten temat czeka.
2. liceum dawno skończyłem, i nie mam zamiaru uczestniczyć w przepytkach z chemii. Tak, powtarzam, wiem do czego służy nikiel, a jeśli użytkownik nie wie - odsyłam do wikipedii.
Jaki jest problem z tym abyś mnie uświadomił?
Proste pytanie - do czego służył nikiel w czasie II wojny światowej?
Kolejne - dlaczego nie da się go porównać z bursztynem?
A jeśli już o wikipedii mowa - proszę, o to mapka
(...)
jak widać na załączonym obrazku, Rosja owszem ma zasoby niklu, ale nie wydobywa ich z rejonu półwyspu Kolskiego.
Pomijając prosty fakt co ma mapka z danymi z 2005 roku do rozmowy o okresie II wojny - pewny jesteś, że zrozumiałeś co jest na niej pokazane?
Ona nie pokazuje
miejsca wydobycia, tylko
ilość na poszczególny kraj

.
To, że "rosyjska" kropka jest umieszczona w konkretnym miejscy nie oznacza, iż tam jest jedyna kopalnia...
Założyłem ten temat po to by czegoś się dowiedzieć, nie uzurpuję sobie prawa do wiedzy na temat wszystkiego, jak Ty szanowny uzytkowniku wysoki.
Także mniej uszczypliwości a więcej merytoryki.
A jak nie to ewidentnie zawód nauczyciela jest dla Ciebie, no wiesz kartkówki, odpytywanie, wychwalanie własnej wiedzy etc.
Widzisz Solmyrze uwagi ad personam są na tym forum zakazane.
Proponuję więc z nimi skończyć a skoncentrować się na udzieleniu odpowiedzi o które proszę.
Ja na Twoje pytanie odpowiedziałem, choć niestety z tej odpowiedzi zadowolony nie jesteś.
Tak, nadal uważam, że zajęcie obszaru tylko ze względu na zasobność w niklu jest niewystarczający powód.
A jakie masz inne pomysły?
Mnie przychodzą na myśl jeszcze trzy, ale jestem ciekaw propozycji, bo może jest ich jeszcze więcej

.
Moje propozycje są takie (generalnie przewijały się tu już w wątku ale nieco chaotycznie.
1. ZSRR wrócił na ziemie, które do niego wcześniej należały.
Bo pomijając fakt, iż zajął rejon Petsamo w 1939 trzeba przede wszystkim pamiętać o fakcie, iż Rosja sama oddała te tereny Finlandii w roku 1920. Jako wtedy właściwie dla niej bezużyteczne.
A 4 lata później odkryto tam złoża niklu.
Czyli tak na małą skalę sprawa wyglądała podobnie do kwestii Alaski.
2. Jak udowodniła II wojna rejon mógł stanowić bazę wyjściową (jakąś) do ataku na Murmańsk.
3. Było to fińskie "okno" na świat w momencie blokady Bałtyku. Oczywiście z transportem było trudno, bo organizowano go ciężarówkami, ale zawsze tzw. coś.